Mielőtt belekezdenénk, mindenképpen el kell mondanunk, hogy a szálkásítás nem egy és ugyanaz, mint a karcsúság. A vékony test 9-12% zsírt tartalmaz, amely a legtöbb ember számára egészséges és optikailag is megfelelő. A szálkásítás során ez a százalék 4-7 körül alakul, ami már majdnem egészségtelennek számít. Viszont a legtöbb esetben szálkásítást azok végzik, akiknek már van sportmúltjuk, egy ideje rendszeresen edzenek és szeretnék ezt még magasabb szintre emelni. Ebben a cikkben azonban kezdőknek és haladóknak is tippeket adunk, hogyan érhetik el azt a testet, amire régóta vágynak.

Szálkásítás hogyan és kinek?

A szálkásítás garantált sikert hozhat, ha izomvesztés nélkül szeretnél lefogyni. Ha egy mondatban kellene leírni, hogy mit jelent, akkor tulajdonképpen azt lehet mondani, hogy zsírvesztés az izomtömeg megtartása mellett. Tehát egy igen összetett folyamat, ami odafigyelést és koncentrációt igényel. Ha viszont magyarul fogalmaznánk meg érthetően, akkor tulajdonképpen arról van szó, hogy a szálkásítás előtti időszakban felépített izmokat tesszük láthatóvá azzal, hogy a felettük található zsírréteget elvékonyítjuk.

Azt viszont mindenképpen tudnod kell, hogy a szálkásítás egy hosszabb folyamat egyik legfontosabb eleme. Ennek a végén egy olyan testet kaphatsz, amelynél jobbat szinte lehetetlen lenne elérned. Amennyiben nincs rajtad megfelelő izom, akkor hiába akarod azokat láthatóvá tenni, nincs minek előtérbe kerülnie. Ha itt tartasz, akkor ez még nagyon az út eleje, azonban ez nem azt jelenti, hogy nem érhetnéd el azt, amire vágysz. Ilyenkor az elsődleges cél az izomépítés és a zsírvesztés legyen, bár jó hír, hogy ez jóval könnyebben fog menni, mint a szálkásítás.

Az már más kérdés, hogy kinek érdemes és hogyan mindezt megvalósítani. Valójában bárki megteheti, attól függően, hogy mik a céljai. Ha úgy érzed, hogy szeretnél egy kicsit változtatni a testeden, versenyre készülsz, egyszerűen szívesen nézed magad a tükörben kockás hassal, akkor nyugodtan vágj bele. Egy biztos, ha mindent jól csinálsz, kárt nem tudsz okozni, maximum sokkal jobban festesz majd a kedvenc ruhádban, mint korábban.

Mire figyelj szálkásítás során?

Nem igazán van arra egy megírt recept, hogyan és miként érdemes belevágni. Mivel mindenki más testalkattal, izomzattal, genetikával rendelkezik, így az sem egyforma, ahogyan az anyagcserénk működik. Nagy átlagban viszont elmondható, hogy egy 500 kalóriás deficitnek már van eredménye. Ehhez azonban arra van szükség, hogy megfelelő fehérjét vigyél a szervezetedbe, illetve maximum 20-30 gramm zsírt egyél napi szinten.

Fontos azonban, hogy azért legyen valamennyi zsír az étkezéseidben, hiszen minden alapvető életfunkcióhoz szükséged van rá. Emellett a zsírban oldódó vitaminok sem fognak hasznosulni, ha túlzottan szigorú étrendet követsz.

Ami a szénhidrátokat illeti, a sikeres fogyás alapja, hogy elhagyod a cukrokat, a felesleges nasikat, a sütiket, az édes italokat. Ezeket mind feleslegesen vinnéd be a szervezetedbe, ráadásul még hátráltatnának is. Felfújnak, zsírpárnát képeznek, ezáltal sosem éred el azt a testet, amire vágysz. Fontos kiemelni azonban, hogy szénhidrátokra ugyanúgy szükség van, mint a zsírokra és a fehérjékre. Egyenesen alapvetőnek számítanak, hiszen anélkül nem működik az agy és a test. Az üres kalóriák hizlalnak, azonban a teljes kiőrlésű dolgok, a zöldségek mind segítenek neked abban, hogy a diéta alatt is életben maradj és egészséges legyél. Persze nagy akaraterő kell, hogy ne a sima tésztát válaszd és ne pizza legyen a vacsora minden egyes nap. Próbálj meg szénhidrátot elosztva fogyasztani, egyik étkezéshez se túl sokat, de mindig legyen valami forrása a testednek, hogy rendesen tudjon működni.

Mi hozhat eredményt?

Amikor tehát szálkásítasz, akkor a megfelelő étrend és a rendszeres edzés egyensúlya hozhat csak eredményt. Fontos azonban, hogy mindenképpen tisztázd magadban, hogy milyen eredményt szeretnél elérni, mire vagy képes. Nem utolsó sorban, milyen áldozatot vagy hajlandó meghozni annak érdekében, hogy szálkás legyen a tested.

Legyél tisztában azzal, hogy a sportolók és a testépítők hatalmas munka árán jutottak csak el oda, ahol tartanak. Sok esetben túlzás is, hiszen átlag emberként erre nem lesz szükséged. Nemcsak az edzésben kell tehát fegyelmezettnek lenned, hiszen nem szabad túlzásba sem esned.