Az őszi hűvösebb idő szinte néhány nap alatt köszöntött be, és hétről-hétre egyre hidegebbet tapasztalhatunk. Ez arra is felhívja a figyelmet, hogy hamarosan éjszakai fagyokra számíthatunk, mely kapcsán már érdemes elgondolkodni a téligumi beszerzésén. Egyre többen vannak, akik igyekeznek időben elintézni ezt, hiszen így nem az utolsó percben kell foglalkozni a dologgal.

A szakemberek rendszeresen megemlítik a kritikus hét fokos hőmérséklet felé közelítve a téli abroncs fontosságát. Az autósok egy része is tisztában van azzal, hogy az évszakváltáskor aktuálissá váló gumicsere valóban nélkülözhetetlen ahhoz, hogy biztonságosan az utakra lehessen gurulni. Nem másra vezethető ez vissza, mint a téli gumi nyáritól eltérő anyagösszetételére és felületi kialakítására. A mély barázdák és a lamellák szembetűnően másként festenek, mint a nyári gumi felülete, de a téli anyagösszetételében is a hideg aszfaltra lett kialakítva.

Célszerű már most megvizsgálni a garázsban lapuló téli abroncsot, hogy vajon megfelel-e még a felé támasztott követelményeknek. A szálszakadás, vagy a nyár folyamán ráömlött vegyi anyag okozta sérülés csak a problémák egy részét fedhetik le. A leginkább lényeges annak feltérképezése, hogy a profilmélység miként alakul. Téli abroncs esetén a 4 mm felé közeledő profilmélység már kritikusnak számít, ezért a kopott gumi helyett mindenképpen új beszerzése válik szükségessé. Most még egy ideig könnyebben elintézheti a téli gumi cserét, hiszen nem kell tömeggel szembesülnie sem a kereskedésekben, sem a szervizben.

Tudta, hogy ha kopott gumikkal gurul a hideg, vizes aszfaltra, azzal a féktávolság akár négyszeresére is nőhet? A tapasztalatok szerint a közlekedés biztonságának érdekében nagyon fontos, hogy a megfelelő minőségű abroncs álljon télen is rendelkezésre. Mielőtt azonban megvárná az első hóesést, célszerű már most felkészülnie a hidegebb hónapokra. Nem ritka, hogy már októberben a téli abroncs használata indokolt. Használja ki az online vásárlás kényelmét akkor is, ha gumicseréről, a téli szett beszerzéséről van szó. Ne feledje, a biztonság múlhat azon, mennyire figyel a gumik állapotára és a gépjármű rendszeres szervizelésére!