Sokan meg vannak győződve arról, hogy rossz a leheletük és sokan észre sem veszik, hogy rossz a leheletük. A saját leheletünket megszagolni nehézkes, ezért sokszor tényleg csak a kívülállók véleményére hagyatkozhatunk. De vajon hányszor szólhatnak ránk e-miatt? Őszintén, nem sokszor, ezért a legjobb, ha eleve úgy ápoljuk fogainkat, hogy ez ne következhessen be. Számos olyan házi gyógymód létezik, amelyekkel meg lehet szüntetni a rossz leheletet.

Mitől lehet rossz a leheletünk?

A rossz lehelet a szájunkban keletkezik, hiszen itt a baktériumok állandóan jelen vannak. Evés után ételdarabok maradhatnak a fogak között és ezeken a darabkákon nagyon gyorsan elszaporodnak a baktériumok. A baktériumok a felelősek a rossz szájszagért, hiszen kénvegyületet bocsájtanak ki.

Mi az oka a rossz leheletnek?

Az elégséges szájhigiénia alapvető előfeltétele a kellemes leheletnek. Azok, akik nem túl gyakran mosnak fogat, vagy nem használnak, sőt nem is ismerik a fogselymet gyakorta küzdenek rossz lehelettel. A szájban lévő baktériumok nagyon gyorsan szaporodnak és fogmosás nélkül egy lepedéket képeznek a fogakon. Ha a lepedéket nem távolítjuk el akkor kellemetlen szájszagunk lesz. Azon kívül, hogy rossz szájszagot eredményeznek egy másik folyamatot is elindítanak, ez pedig nem más, mint a fogszuvasodás. Természetesen sok olyan étel is van, amely rossz szájszagot okoz, ilyen a hagyma és a fokhagyma. A szájhigiénia hiánya mellett a probléma forrása a szervezet egyéb részeiből is eredhet. Rossz lehelet eredhet savas refluxból, egyéb fertőzésekből, cukorbetegség szövődményeiből vagy veseelégtelenségből is. Ma már bizonyos diéták is eredményezhetnek rossz szájszagot.

Milyen a jó foghigiénia?

Mint már írtuk, a rossz lehelet gyakori oka a rossz foghigiénia. A lepedék megelőzésére a kulcs a gyakori fogmosás. Minimum naponta kétszer szükséges fogat mosni fluoridos fogkrémmel ahhoz, hogy a lepedékképződést elkerüljük. Hogy elkerüljük a baktériumképződést használjunk naponta legalább egyszer fogselymet. A nyelven is képződhet lepedékréteg, amelyet szintén le lehet kaparni, ezáltal csökkenthetjük a baktériumok elszaporodását.  Fogkefe vagy speciális nyelvkaparó segítségével ezt gyorsan orvosolhatjuk. Néhány természetes gyógymód is segíthet a baktériumok elpusztításában. A petrezselyem a népi gyógymódok szerint segít a rossz lehelet leküzdésében szagtalanító hatása miatt, amelyet a magas klorofil tartalmának köszönhet. Néhány petrezselyemlevél elrágcsálásával máris sokat tettünk egészségünkért. Jó hír azoknak, akik kedvelik az ananászt, hogy ez is segíthet a friss lehelet megtartásában. Minden étkezés után igyunk ananász levet vagy rágcsáljunk el egy ananászszeletet. Végezetül egészséges baktériumokat a joghurt is tartalmaz, amelyek segíthetnek leküzdeni a rossz baktériumokat. A joghurtban található probiotikumok pár hét alatt nagyban csökkentik a rossz leheletet.