Kezdő autósként számos olyan terület adódhat, amely problémát okozhat a mindennapokban. Néha egészen alapvetőnek tűnő dolgok is utánanézést követelhetnek meg. Van azonban valami, ami előtt még tapasztalt autósok is gyakran állnak tanácstalanul. Nem más ez, mint a gumivásárlás. A kínálat minden korábbinál szélesebb, és ha a minőségre igyekszünk helyezni a hangsúlyt, akkor bizony rengeteg ismert és bevált márkával találhatjuk szembe magunkat.

A nyári hónapokban a legtöbbeknek kevesebb a kiadásuk, így igyekeznek ekkorra időzíteni a gumivásárlást. Erre a gumi webshopok is igyekeznek felkészülni, és ekkortájt rendszerint kedvezőbb áron kínálják termékeiket. De mégis mi alapján válasszunk? Honnan tudhatjuk biztosan, hogy autónk számára ideális lesz a választani kívánt termék? A bőség zavara sokszor nehezíti meg a nyári gumi keresést, de azért vannak olyan weboldalak (mint például az akciosgumi.hu), ahol könnyebb válogatni. A keresőnek köszönhetően megadhatóak az autó adatai és így máris egyszerűbben rábukkanhatunk a megfelelő kínálatra.

A márkákat egyszerűen összehasonlíthatjuk például az ADAC aktuális tesztjével. Ez olyan szempontok alapján rangsorolja a márkákat, mint a nedves és száraz útviszonyok közötti teljesítés, a fogyasztás vagy például a zajszint. Érdemes prémium minőségű abroncsokat választani, az erre fordított befektetés ugyanis biztosan megtérül. A nyomás ellenőrzése a használat során legalább havonta javasolt.

A nyári gumi esetében a minimális profilmélység 1,6mm. Célszerű azonban már akkor a cserére odafigyelni, ha a kopás még csak közelíti ezt a szintet. A kopott gumival sokszorosára növekszik a féktávolság, ami balesetveszélyes szituációk kialakulásához vezethet. Természetesen a biztonságos közlekedés nem csak azon múlik, hogy milyen gumival van felszerelve az autó. A rendszeres szervizlátogatás szintén nélkülözhetetlen, hiszen ilyenkor a fékbetétek állapotáról is meggyőződhet a szakember.

Autósként mindenképpen figyelmet érdemel az évszaknak megfelelő gumi használata. Nem véletlen, hogy a nyári kifejezetten a forró aszfaltra lett kifejlesztve, és szintén lényeges, hogy a téli gumi a jeges, havas, hideg aszfalton történő közlekedés szempontjából ideális. Gumivásárlás során érdemes az ADAC gumitesztjét segítségül hívni, de akár online vásárlás során is remek döntés lehet szakember közreműködésével választani.