NDRISZI | HÍREK
Élményekkel hazatérve egy demokráciaprojektről - Az EUROHOPPER Cipruson

Útlevél nélküli utazás schengeni államokba, külföldi munka a Magyarországon realizálható bérek többszöröséért. Általában ez a két dolog jut először egy átlag magyar eszébe, ha az Európai Unióról kérdezik. Ennél azonban jóval többről szól a napjainkban már huszonhét tagállamot magába foglaló multikulturális közösség. Hogy ez mennyire igaz, arról idén ősszel személyesen győződhettek meg magyar fiatalok a BIRS Egyesület és Várfok Alapítvány jóvoltából, az EuroHopper 2012 projekt során Cipruson.

A Fiatalok Lendületben program által támogatott projekt keretében 2012 október 27 -november 3. között 10-10 magyar, német, lett és ciprusi fiatal kapott lehetőséget, hogy az Európai Unió Tanácsának működését alaposan megismerjék, egyúttal betekintést nyerjenek egymás nemzeti kultúrájába. A közös kommunikáció nyelve természetesen az angol volt, ami kiváló lehetőséget adott a nyelvi kompetenciák fejlesztésére. Komoly feladatok vártak résztvevőkre. A program a jelenlegi soros ciprusi elnökség prioritásait - Európai Egyesült Államok, Növekedés, Polgárság, Határok – dolgozta fel a fiatalok által vezetett műhelymunkák keretében. A program során a fiatalok meglátogatták a ciprusi elnöki palotát, kéréseket tehettek fel az elnökséggel kapcsolatban a döntéshozóknak, illetve részt vettek a parlament ülésén.  Munkájuk eredményeit hagyományos- és videó naplóban, fotók és blog segítségével dokumentálták. A feladatok mellett számos érdekes program biztosította a széleskörű és sokszínű ismeretszerzés lehetőségét. Vas megyét Cserkúti Ádám és Kovács Eszter a Jurisics Miklós Gimnázium tanulói, valamint a Szombathely MJV támogatásával a Városi Diákönkormányzat tagjai Binó Bianka és Kurucz Hella képviselte. Szombathely Diákpolgármestere így írt a programról:

„A Fiatalok Lendületben Program keretein belül és a BIRS Ifjúságsegítő Közhasznú Egyesület jóvoltából őszi szünetünket a gyönyörű Cipruson tölthettük. A program során az Európai Unióval kapcsolatos tudásunkat bővíthettük. Választ kaptunk arra, hogy honnan ered és miért jött létre az államközösség? Szó volt a polgárságról, a határokról, a különböző nyelvekről, az oktatásról, a gazdaságról. Mindez angol nyelven illetve interaktív és kreatív előadásokon keresztül. Betekintést nyertünk az Európai Unió Tanácsának működésébe, megismertük az EU politikai szervezetét. Meglátogattuk a Ciprusi Elnöki Palotát, a Parlamentet, ahol egy parlamenti gyűlés tanúi is voltunk. Persze a napsütés, a tengerpart és a hajótúra sem maradt ki. Esténként a fiatalok bemutatták hazájukat. Tanultunk nemzetiségi táncokat, népdalokat. Tanítgattuk egymásnak saját szokásainkat, nyelvünket, felejthetetlen élménnyel és új barátokkal gazdagodtunk. Büszkén merem állítani, hogy az idei, a valaha volt legszebb őszi szünetem.”

Ha érdekelnek a hasonló programok, hogyan lehet ilyeneket megvalósítani, részt venni bennük, akkor látogasd meg a www.mobilitas.hu, vagy a www.eurodesk.hu honlapok valamelyikét!

nyomtatási nézet | utolsó módosítás: 2012. 11. 23.
Impresszum