Ma már egyre gyakoribb betegségnek számít a cukorbetegség Magyarországon, szinte járványszerűen terjed hazánkban is. Külföldön sem jobb a helyzet sajnos. A cukorbetegség mellett sokaknak számolniuk kell a különféle szövődményekkel is. A cukorbetegségre még nincsen gyógymód, de életmódváltással jól karban tartható. A kezelőorvosokkal mindenképpen egyeztetni kell, mielőtt bármilyen étrendkiegészítőt kezdenénk el szedni. A különféle étrendkiegészítők szedésének megkezdése után akár több hónapot is kell várni, mire bármilyen javulás várható. Ezt fontos tudni, hiszen sokan feladják ezeket a kúrákat, mondván nem hatásosak. Előrehaladott állapotban lévő cukorbetegség esetén szükséges a gyógyszer szedése, de kiváltható a különféle természetes szerekkel is.

Nézzük meg, milyen lehetőségeket tartogat a cukorbetegek számára a természet. A fahéj a vércukorszint normalizálásában tud segítséget nyújtani, hiszen serkenti az inzulintermelődést. A fahéjat a prediabéteszes állapot esetén is ajánlják. A fahéjjal nem kell mást tenni, csak a különféle ételeinkbe belekeverni. Akik kedvelik a teát, azok elkészíthetik a fahéj teát is úgy, hogy egész fahéjból 3 darabot összeforralnak 3 deciliter vízben. Miután levettük a tűzről 20 percet kell pihentetni és ezután lehet csak elfogyasztani. Ezt a gyógyteát naponta lehet fogyasztani.  A görögszénát talán kevesebben ismerik, hiszen nem olyan elterjedt a háztartásokban. Csökkenti a vércukorszintet és javítja az inzulinválaszt. Az inzulintermelődést segítő görögszéna magja képes lassítani a cukrok felszívódását. A görögszénamagokat minden esetben meg kell őrölni és így már könnyedén bele lehet keverni a joghurtokba vagy akár egy finom gyümölcslébe. Az aloe verát talán már többen ismerik, de inkább a bőrápoló hatása miatt. Az aloe vera az emésztést javítja, ezért igen sokan fogyasztják. A hatóanyagokban és rostokban gazdag aloe vera a kiugró vércukorszint kialakulásának megakadályozásában játszhat fontos szerepet. A levelet alaposan meg kell mosni majd a zselészerű anyagot ki kell nyomkodni a belsejéből. A zselés anyagot össze kell keverni őrölt kurkumával. Naponta akár kétszer is fogyasztható, de általában ezt főétkezések előtt tegyük.