A lézeres látásjavítás ma már alapfogalom azok körében, akik el szeretnék dobni a szemüvegüket vagy épp megunták a kontaktlencse használatával való bíbelődést, esetleg azért, mert türelmetlenek vagy mert a mindennapos használat allergiás reakciót vált ki szervezetükben.

A lézeres szemműtét tökéletes választás lehet azoknak, akik ismét tökéletes látásélményre vágynak. A technológia hatalmas fejlődésen esett át az elmúlt évtizedekben, amíg megérkezett a ma ismert egyik legkorszerűbb eljáráshoz a 7D lézeres szemműtéthez, amely azon túl, hogy biztonságos és fájdalommentes, ráadásul gyors felépülést is kínál a pácienseknek.

Mit jelent pontosan a 7D látásjavító szemműtét 3D-s valóságunkba?  

A  lézeres szemműtétek minden esetben megegyeznek abban, hogy az eljárás részeként a szaruhártya alakjának átformálása során az excimer lézer segítségével elpárologtatják a sejtek egy részét, így korrigálva a fénytörési hibákat.

A legfejlettebb 7D technológia megértéséhez tudnunk kell, hogy a látásjavító műtétek során a szemész szakorvosok az emberi szem hat különböző irányú mozgását különböztetik meg. A szemgolyó nem csak a mindannyiunk számára könnyen elképzelhető le-fel, illetve oldalirányú mozgást végzi, hanem egyéb akaratlagos vagy akaratlan mozdulatokkal segíti elő a lehető leghatékonyabb vizuális információszerzést.

A 7D lézer használata során egy algoritmus valós időben kiszámolja, hogy mi lesz a szem következő pozíciója, és így maximális pontossággal tudja elvégezni a szaruhártya alakjának korrekcióját. Ma ez az egyetlen szemészeti lézertechnológia, ami röviden összefoglalva térben és időben is képes követni a szem mozgását műtét közben, így biztosítva a legnagyobb biztonságot.

Csak egy fajta 7D látásjavító beavatkozás létezik?

A fent ismertetett dioptria korrekciós technológia része minden lézeres látásjavító beavatkozásnak. Fontos azonban tudnunk, hogy csak az egyik része, hiszen a látásjavító beavatkozásokat két jól elkülöníthető műtéti szakaszra bonthatjuk.

A tényleges látásjavító szakaszt bevezetőnkben ismertettük: a lézer a szaruhártya harmadik rétegében végez korrekciós beavatkozást. A műtétek közötti különbségek abban rejlenek, hogy a műtétet végző orvos, az első szakaszban milyen módszerrel jut el a szaruhártya harmadik rétegéhez, hogy a 7D excimer lézer végül dolgozni tudjon.

A 7D lézeres szemműtéteknek 4 fő kezelési fajtájuk van.

A hagyományos PRK 7D kezeléseknél a felső hámréteg mechanikus módon eltávolításra kerül, majd a beavatkozás után a hámosodás természetes utón ismét megtörténik. Ez a technológia az egyik leggazdaságosabb látásjavító műtéti eljárás. A lábadozás azonban nagyobb odafigyelést és hosszabb időt vesz igénybe.

Az érintésmentes Zero-Touch 7D kezelés során a felső hámréteg eltávolítása nem mechanikus úton, hanem a lézer segítségével történik. Ennek eredményeképpen már gyorsabb a gyógyulási idő, de még így is jelentős időt vesz igénybe.

Az OptiLASIK 7D beavatkozás során a felső hámréteg nem kerül eltávolításra, hanem egy precíziós eszköz segítségével készített lebeny a műtét első szakaszában felhajtásra kerül, a dioptria javítás után pedig ismét a szemre simítják. Az eljárás előnye, hogy a lábadozás ideje 2-3 napra rövidül.

DiamondFEMTO 7D a legmodernebb eljárást, ahol mind a lebeny kialakítását, mind a dioptriakorrekciót lézeres technológiával hajtják végre. A két folyamathoz két különböző lézert használnak. Az eredmény a tökéletes látás és a megdöbbentően rövid lábadozási idő. A páciens gyakorlatilag már a műtét napján tökéletesen lát és végezheti a mindennapi tevékenységeit, másnap pedig akár vezethet vagy dolgozhat.