Ingatlan korszerűsítés vagy építkezés alkalmával az egyik döntő kérdésnek számít a fűtési rendszer kialakítása. Nem csak a kényelem múlhat ezen, hanem a biztonság és persze az energiatakarékosság is. A hagyományos gázkazánok iránt még mindig sokan érdeklődnek, de a korszerű kondenzációs kazánok piaca egyre inkább elhúz mellettük.

Szakemberre mindenképpen szükség lesz!

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a hagyományos készülék vásárlásához is mindenképpen szakemberek, kéményseprő vállalatok véleménye szükséges. Ennek nem más áll a hátterében, mint az, hogy 2015 után radikálisan csökkent a hagyományos gázkazánok beépítési lehetősége. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy csak a megfelelő engedélyekkel és energiacímkével rendelkező készülékek közül érdemes válogatni.

A hagyományos gázkazánoknál több dologra is figyelnie kell, mielőtt választ egyet. Meggondolandó azonban, hogy ha már korszerűsítés a cél, akkor inkább a kondenzációs kazánok kínálatával ismerkedjen meg. Mi a különbség a két típus között? S miért döntenek egyre többen ez utóbbi mellett?

Népszerűbbek a kondenzációs változatok!

A kondenzációs kazánok hatalmas előnye a hagyományos változatokkal szemben az energiatakarékosság, és az így elérhető költséghatékonyság. Hogyan valósul ez meg? A hagyományos berendezések esetében az égéstermék a kémény falán lecsapódik. Ezzel nem csak azt károsítja, hanem a környezetet sem kíméli, sőt, a keletkező kondenzvíz jelentette hőenergia elvész. Ez utóbbi problémát küszöböli ki a kondenzációs kazán, amely a megfelelő teljesítmény melletti üzemeléssel az égéstermék hőjét is felhasználja. Ennek köszönhetően akár 20 százalék energiát is meg lehet takarítani. A hagyományos kazánokkal ellenben pedig a lehető legalacsonyabb károsanyag-kibocsátással rendelkeznek.

Környezettudatosság a kazánválasztásban

Tudta, hogy a hagyományos kazánok jelentős mennyiségű szén-dioxidot, szén-monoxidot, nitrogén-monoxidot és nitrogén-dioxidot juttatnak a levegőbe? Ezek is felelőssé tehetőek a mostanság oly sokat emlegetett üvegházhatásért. Nem csak a magunk után hagyott ökológiai lábnyomra érdemes fókuszálni, hanem arra is, mennyire biztonságos egy kazán alkalmazása. A zárt égésterű kondenzációs kazánok az égés során felhasznált levegőt az ingatlanon kívülről használják fel, és oda is juttatják ki. A belső levegő szennyezésének megelőzésével kiküszöbölhetőek az egészségügyi kockázatok.

Fókuszban az ingatlan hőigénye

Legyen szó bármilyen gázkazán típusról is, a választás előbb mindenképpen fel kell mérni, mekkora az épület hőigénye. Ez a fűtött levegő négyzetméterei alapján számolható ki, szakember segítségével. Olyan szempontok is fontos szerepet játszanak, mint az ingatlan elhelyezkedése, annak hőszigetelése. E tekintetben a korszerű alapanyagokból épült, megfelelően szigetelt, újszerű nyílászárókkal rendelkező házak kivételesen jó helyzetben vannak, míg a régi építésű ingatlanok, melyeknek hőszigetelése is hagy maga után kívánnivalót, éppen az ellenkező oldal.

Fontos, hogy a megfelelő méretű kazánt válasszuk, és az üzemeltetés során törekedjünk az alacsony hőmérsékletre, így a kondenzációs berendezések maximálisan kihasználhatóak. A kombi gázkazánok, melyek a meleg víz előállításáról is gondoskodnak, plusz követelményeknek is meg kell, hogy feleljenek, tehát a szakember segítsége esetükben sem elhanyagolható.

Napenergia felhasználás kazán mellett?

Építkezés alkalmával érdemes megfontolni, hogy esetleg a későbbiekben napenergiát felhasználó rendszert is telepítünk-e majd. Mivel rendszerint ez magas költségekkel jár, ezért sokan későbbre halasztják a kivitelezést. Felmerül azonban a kérdés, hogy miként egyeztethető ez össze a kazán alkalmazásával. Ilyenkor gazdaságos választásnak bizonyulhat a vízteres kandalló betét alkalmazása, amelynek hála nyáron a napenergiát használhatjuk a meleg víz előállítására. Nem csak hasonló, speciális igények esetén fontos azonban a szakember közreműködése, hanem egyébként, a hagyományos, valamint a kondenzációs kazán beüzemelésekor is.