Azon túl ugyanis, hogy az egészségpénztár rengeteg adóelőnnyel jár, megfelelő biztosító választásakor belépési- és év végi befizetési akciók várhatnak ránk, miközben rengeteg kedvezményt érhetünk el termékek és szolgáltatások árából. Hogy mégis mire használható adómentesen az egészségpénztár? Lássuk a lehetőségeket!

Az önkéntes egészségpénztári szolgáltatás kifejezetten nagy előnnyel jár azok számára, akik sokat betegeskednek, gyakran van szükségük orvosi segédeszközökre, gyógyszerre vagy speciális ellátásra. Ezzel a megoldással ugyanis kiszakadhatunk egy kicsit az állami egészségügy útvesztőiből, illetve nehézségeiből, hogy felkészüljünk a legváratlanabb eseményekre is, miközben mindvégig lesz egy B-tervünk.

Általános egészségügyi kiadások adómentesen

Nincs olyan ember, akinek nincsenek éves szinten kisebb-nagyobb egészségügyi kiadásai, melyekre fel lehet készülni ugyan, de a betegség a legtöbb esetben nem válogat, még nagyobb baj pedig, hogy többnyire váratlanul érkezik. Legyen szó valamilyen gyógyszer kiváltásáról, egy egészségügyi segédeszköz beszerzéséről, egy fogászati kezelésről vagy egy magánklinikán történő vizsgálatról, ezeknek gyakran óriási költségei vannak.

Azért nagyon előnyös az egészségpénztár, mert ilyen esetekben lehetőségünk van arra, hogy minden befizetett forintunk után 20 százalék adókedvezményt kaphassunk. Nyilván ez nem véges alternatíva, a jogszabály szerint erre legfeljebb az SZJA előleg által biztosított korlátokig van lehetőségünk, amivel éves szinten akár így is megspórolhatunk tízezreket.

A konkrétumok tekintetében elszámolhatunk egészségpénztárra a megfelelő helyeken gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket, így akár különféle gyógyvizeket, segédeszközöket, de akár még kötszereket is, tehát bármit, ami egészségünket szolgálja, legyen szó akár egy lúdtalpbetétről, akár egy vérnyomásmérő berendezésről.

Az általános egészségügyi kiadásokhoz kapcsolódik minden kisbabához szükséges termék, így a tápszert, a pelenkát, de még az olyan speciális berendezéseket is kedvezménnyel vásárolhatjuk, mint a légzésfigyelő berendezés. Ezen felül olcsóbban vehetünk szemüveget, kontaktlencsét, de a privát szakorvosi ellátásokat, a fizioterápiát, a gyógytornát és a gyógymasszázst is elszámolhatjuk vele, ha olyan helyet választunk, ahol erre lehetőség van.

Speciális egészségügyi kiadások adómentesen

A fentiekben elhangzott általános egészségügyi kiadásaink mellett természetesen lehetnek olyan költségeink, melyek nem hétköznapiak, ezáltal speciális vagy eseti megoldások. Rendszerint ebbe a kategóriába tartoznak azok a termékek, melyekre a legtöbben gyakran nem is gondolnak, hiszen példának okáért az egészségpénztári tagok kedvezményesen vehetnek mozgáskorlátozottak vagy vakok és gyengén látók életét megkönnyítő eszközöket, sőt a táppénz kiegészítésére is lehetőség van vele.

A konkrétumok tükrében például a vakok és gyengén látók vehetnek egészségpénztári támogatással Braille írással készült nyomtatványokat, könyveket és magazinokat is, míg a mozgásukban korlátozott személyek szinte minden olyan eszközt nagy kedvezménnyel megvásárolhatnak, ami szükséges a lakókörnyezetük átalakításához az élhetőség érdekében.

Ezen felül az egyik legnagyobb segítség az egészségpénztári tagoknak a táppénzhez kapcsolódó kiegészítésben keresendő. Ez azt jelenti, hogy ha valaki lebetegszik és táppénzre kell mennie – például tartósan –, akkor a biztosítás ilyenkor kiegészíti a kieső jövedelmet, sőt a betegség miatti keresőképtelenség teljes egészében pótolható a számlán megtalálható összeg erejéig.

Szintén nem hétköznapi kiadás, de a legtöbb egészségpénztári szolgáltatás támogatja a különféle allergiás személyek táplálkozását. Ennek megfelelően glutén- vagy cukormentes élelmiszerek vásárlásakor szintén élvezhetjük az ilyenkor járó előnyöket.

Adóköteles termékek és szolgáltatások

Noha az egészségpénztáraknak vannak adómentesen igényelhető alternatívái, azonban természetesen adóköteles termékekkel és szolgáltatásokkal is találkozhatunk, amire nem árt odafigyelni. Jellemzően ebbe a kategóriába tartoznak azok a lehetőségek, melyek már túlmutatnak a különféle egészségügyi termékeken és megoldásokon, ezáltal alternatív gyógymódoknak tekinthetők, vagy éppen a rekreációhoz sorolhatók.

Ilyen a természetgyógyászat, illetve az ide kapcsolódó manuálterápiás eljárások is, mint például a kínai orvoslás, az akupunktúra vagy éppen az akupresszúra, de például az OGYI engedély nélküli gyógyteák megvásárlása szintén adóköteles, ha egészségpénztári kedvezménnyel szeretnénk megvásárolni tőket.

Szintén ezt a kategóriát erősítik a különféle fog- és szájápolási termékek, legyen szó például egyszerű fogkrémekről vagy speciális szájöblítőkről egy fogászati beavatkozást követően, de ha sporteszközöket vásárolnánk magunknak egészségpénztári számlára, az is adóköteles kiadásnak minősül, teljesen mindegy, hogy valamilyen ruházatról, vagy sportfelszerelésről van szó, illetve orvosi utasításra van szükségünk a mozgásra, netán csak mi magunk szántuk el magunkat a megelőzés mellett.