Sok szülőnek okoz fejtőrést, főleg a téli időszakban, hogy vajon mi okozhatja gyermeke elhúzódó köhögését. A köhögés tulajdonképpen egy öntisztulási folyamat, amely még csak egy tünet. Ha ezt a tünetet meg szeretnénk szüntetni, akkor minél előbb utána kell járni, hogy mi okozza.

Első körben lehet gyanakodni egy légúti fertőzésre. A légúti fertőzések során először a száraz köhögés jelenik meg, majd elindul a köpetürítés és a köhögés folyamatosan enyhül. Akut gyulladásos betegségnél azonban a köhögés nagyon sokáig fennáll és ez az időszak lehet akár 8 hét is. Ilyenkor melléküreg gyulladás vagy más krónikus köhögés is állhat a háttérben. Ilyenkor a kivizsgálásra mindenképpen szükség van.

Okozhatják egyéb kórokozók is, mint például a Mycoplasma vagy a Chlamydia pneumoniae. Általában ősszel és télen kell ezzel a típusú betegséggel számolni. Ez tipikusan egy elhúzódó és éveken keresztül visszatérő betegség. Maga a köhögés öblös és mélyről jövő. A betegséget szerológiai vérvizsgálattal lehet kimutatni és antibiotikummal kezelik. A reflux már lassan népbetegségnek számít és sajnos a gyerekeknél is találkozhatunk vele. A betegség lényege, hogy savas nedv áramlik vissza a gyomorból a nyelőcső irányába. Egy fül-orr-gégészeti vizsgálat során a nyálkahártya vizsgálatával meg lehet ezt a betegséget állapítani, hiszen gyulladásos jelek mutatkoznak. A köhögés ennél a betegségnél mindig együtt jár a torokgyulladással és a rekedtséggel. Sokan panaszkodnak gombócérzésre is.

Sok édesanyának talán nem is kell bemutatnunk az asztmát, amely szintén sok kisgyermeket érint. Az allergiás betegek 25 százalékánál előbb vagy utóbb fellépnek az asztmás tünetek is. Az asztmások általában a hajnali órákban köhögnek és a kilégzésük sípoló hangot ad. Allergia teszttel és tüdőfunkciós vizsgálattal lehet megállapítani az asztmát. Asztmás gyerekeknél is a hörgőtágítókat alkalmazzák illetve allergia elleni szereket is bevetnek. Az utolsó és említésre méltó betegség a Bronchitis, amely hajnali köpetürítéssel társul. Leginkább a dohányosokat sújtja, hiszen a dohányfüst folyamatosan irritálja a nyálkahártyát. Azoknál is tapasztalhatók ezek a tünetek, akik csak passzív dohányosok.