Végre elérkezett a pillanat, amikor az emberek egyre többet kezdenek el olvasni. Bár ebben nagy szerepe van az ebook térnyerésének. Előnye, hogy utazás során nem kell magunkkal cipelni egy egész könyvtárat, mégis annyit olvashatunk, amennyit csak akarunk. A hatalmas kínálatból azonban igen nehéz kiválasztani azokat a köteteket, amik tényleg beszippantják és lenyűgözik az embert.

Ebben a cikkben olyan alkotásokat mutatunk be, amik szinte bárki számára megfelelőek lehetnek, aki egy kis kikapcsolódásra vágyik.

Könyvajánló nemrég megjelent kötetekből

Sokan a mai napig nem szeretnek olvasni, hiszen ebben a felgyorsult világban nem igazán van lehetőség lelassulni és órákat tölteni olvasással. Pedig, aki akar, az talál időt arra, hogy könyvet vegyen a kezébe és egy új világba nyerjen betekintést. Sose rossz program a sorozatozás vagy a mobilodon játszani, de azért néha nem árt egy kis olvasás sem, főleg alvás előtt. Amellett, hogy nem éri az agyat annyi kékfény, sokkal kellemesebb és pihentetőbb lesz az alvás, mintha a telefont nyomkodnánk.

Nézzük, hogy mibe érdemes belekezdeni manapság.

Visky András: Kitelepítés

Kezdjük a listát egy magyar íróval. Visky András Kitelepítés című kötetében a román diktatúra egy nagy családot szakít ketté. Míg a református lelkész apát börtönbe dobják és minden vagyonát elveszik tőle, addig a feleséget és hét gyereket kitelepítésre ítélik. A történet a hitről, a túlélésről, valamint a szeretetről szól.

A családregény Visky András személyes története, de nem teljesen valóságos. Szerinte egy családot mindig különleges erők tartanak össze, még egy erős rendszerben is esélyük van túlélni, hiszen reményt és erőt adnak egymásnak. A regény alapját az otthon és az édesapa elvesztése adja. Mesél egy megrendítő helyzetről, kitelepítésről, szárműzöttségről, illetve a gondviselésről és az összetartó erőről.

Érdekesség, hogy az alkotás némileg hajaz a Biblia tagolására és rtimusára, így erős kapocs van a hit és a könyv között. Olyan szöveg, amely folyamatos és tágas párbeszédben áll a Szentírással. Hozzá kell tenni, hogy egyáltalán nem csak a vallásra tér ki, mi több, a Kitelepítés egy mindenki számára fogyasztható darab.

Bridget Collins: Árulások

Egy kicsit más világban találjuk magunkat, ha Bridget Collins Árulások című kötetét kezdjük el olvasni. A történet Montverrében, a réges-régi elitakadémián játszódik. A magas hegyek között elterülő helyszínen a legjobbakat és a legokosobbakat képzeik ki arra, hogy helyt álljanak a grand jeu-ben, azaz a nagy játszmában. A regény ötvözi a misztikumot, a zenét, a matematikát, a költészetet, a művészetet, valamint a filozófiát egyaránt.

Léo Martin karaktere egykor Montverre kiválóságának számított, azóta azonban egy tragédia miatt minden lendületét és motivációját elveszítette. Nem foglalkoztatta többé a tudományos élet. Ehelyett a politika világában találta magát, a kormánypárt egyik feltörekvő csillagává vált. Egy apró hiba és a karrierjének annyi. Emiatt száműzöttként kerül vissza Motverrébe, ahol fogalma sincs, hogy milyen sors vár rá ennyi idő után. Az akadémia világa ugyanis teljesen más, az idő változott, az intézmény már egyáltalán nem úgy működik mint korábban.

Stacy Willingham: Villanás a sötétben

Még egy kicsit sötétebb vizekre evezünk és bemutatjuk Stacy Willingham tavaly bemutatott regényét. A Villanás a sötétben hat kamasz lányról szól, akik nyomtalanul eltűntek egy amerikai kisvárosból. Chloe Davis akkor még csak 12 éves volt. A nyár végén azonban fény derül az eltűnésükért felelős férfi kilétére. A gyilkosságot Chloe édesapja vallotta be, ezáltal életfogytiglani börtönbüntetést kapott. A család igyekszik valahogy túlélni a helyzetet és a traumát.

Ezután húsz évet ugrunk az időben. Chloe ma már pszichológusként dolgozik és éppen az esküvőjére készül. Nagyon sokat dolgozott azon, hogy végre megnyugodjon és képes legyen boldognak lenni. Ez azonban megszűnik, amikor egy tinédzser fiatal lány ismét eltűnik, aki Chloe páciense volt korábban. Az emlékek ismét felszínre törnek. Chloe hasonlóságokat vél felfedezni a húsz évvel ezelőtti eset és a mostani kapcsán, így elkezd gyanakodni. Izgalmas, érzelmes és nem utolsó sorban kissé misztikus.

Maggie O’Farrell: Hamnet

Egészen 1580-ig repülünk vissza Maggie O’Farrell Hamnet című regényében. A pestisjárvány idején játszódó sztoriban a fiatal latin tanár beleszeret egy külön lányba, Agnesbe. A titokzatos hölgy kesztyűben és sólyommal járkál a földeken. Sokkal jobban érdeklik a növények és a bájitalok, mint a társaság és az emberek.

A házasságuk után Agnes fontos szerepet tölt be a férfi karrierjében. Három gyermekük születik, Susanna és egy ikerpár, Hamnet és Judith. Hamnet azonban 1596-ban hirtelen meghal, édesapja pedig négy évvel később megírja a Hamlet című darabot. A történet gyászról, veszteségről és egy erős családi kötelékről szól.

Forrás: https://realdeal.hu/