A kenőanyagok piacán minden korábbinál szélesebb választékkal találkozhatunk. Nem véletlen, hiszen az iparban rendkívül sokfél gépet használnak a gyártáshoz. Ezeknek használati előírásai, a gyártók javaslata alapján eltérő fajtájú kenőanyagok használata javasolt. De miért ilyen fontosak ezek a készítmények? Miért lényeges alkalmazásuk?

Mint sok más esetben, itt is kiemelt jelentőséggel bír a prevenció. A folyamatosan használatban levő gépsorok, speciális eszközök természetesen ki vannak téve a kopás és az elhasználódás veszélyének. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mozgó alkatrészek megfelelő kenése lehetővé teszi az időtálló minőséget és a gördülékeny munkavégzést. Nem mehetünk el egyébként a dolog költségvonzata mellett sem, ugyanis egyes alkatrészek igencsak sokba kerülhetnek, ha a kopásból eredően cserére van szükség. Szinte minden ipari ágazatnak szüksége van megfelelő kenőanyagra.

A szerelőpaszták szélsőséges feltételek megléte esetén is megbízható teljesítményt biztosítanak.  A rozsdásodás megelőzése éppen úgy lényeges, mint az akadálymentes csúszás biztosítása. Hasonló szerepet töltenek be a csúszólakkok, amelyek a magas hőmérséklet esetén is megállják a helyüket. A készítmények súrlódáscsökkentő bevonatot képeznek, és számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos kenőolajokkal szemben.

A tapasztalatok szerint a fémmegmunkálás esetében kiemelt jelentőséggel bír a megfelelő kenés, hiszen a gördülékeny munkavégzés múlhat azon, hogy a leválasztás megfelelően történik-e. Ezt a célt szolgálják a formaleválasztó anyagok. A speciális készítmények sajtolás, kovácsolás, vágás esetén egyaránt megállják a helyüket, és kifejezetten a fémmegmunkálás területén szolgálják a munkavégzés hatékonyságát. Ha a maradék anyagok nem nehezítik a további munkát, akkor a munkálatok is gördülékenyebben történhetnek.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, ezzel ugyanis üzemi körülmények között igen sokat meg lehet spórolni.  A rendszeres karbantartás elmaradhatatlan a hosszú távú minőségmegőrzés és a gyártás gördülékenységének érdekében. Fontos, hogy mindig a berendezések típusának, a gyártó javaslatának megfelelő kenőanyagokat használjunk. Ma már olyan speciális készítmények közül is válogathatunk, amelyek univerzálisan használhatóak, tulajdonképp bármilyen apró elemhez, csavarhoz, eszközhöz. Ne feledje, a kenőanyagok hozzájárulnak az időtálló minőséghez, a gyártósorok folyamatos üzemképességéhez és így a kívánt célok megvalósításához.