Közép-dunántúli regionális portál
ddriszi dariszi eariszi emriszi kmriszi kdriszi ndriszi
ELÉRHETŐSÉGEK
NCSSZI - Mobilitás Országos Ifjúsági Igazgatóság
Közép-dunántúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda
8200-Veszprém, Budapest út 3.

Levelezési cím:
8200-Veszprém, Pf.: 382

Tel/fax: 88/581-570, 88/581-571

E-mail: kdriszi@mobilitas.hu
GALÉRIA
Ifjúságsegítő képzés

Az ifjúságsegítő szakképzés hazánkban 2003-ban indult el a felsőoktatásban. Ma már az ország több településén végezhető finanszírozott és költségtérítéses módon, nappali és levelező formában egyaránt. Képzési idő 4 félév.

„Az ifjúságsegítő alapvető feladata a fiatalok szociális és kulturális módszerekkel történő aktivizálása, érdekvédelme, a helyi társadalom és a helyi közösségek támogatása. A szubkulturális csoportok közötti kapcsolatépítés és -tartás, valamint a párbeszéd kiépítésének segítése. A (veszélyeztetett) fiatalok tanácsadással történő segítése, munkaerőpiacon való elhelyezkedésük támogatása. Tevékenységét a szociális- és közművelődési intézményekben, valamint a civil szféra különböző területein, szervezeteiben végzi. Az akkreditált felsőfokú ifjúságsegítő szakképzés országos és regionális hatáskörű szociális-, kulturális- és civil szervezetek adminisztratív és szervező munkaköreire készíti fel a képzésben résztvevőket.

A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik - a tágan értelmezett kultúra eredményeinek birtokában - felkészültek az összeurópai értékek közvetítésére, az ifjúság érdekeinek, szervezeteinek képviseletére, érzékenyek és fogékonyak az ifjúsági szubkultúra (társadalmi, szociális, kulturális) problémái iránt, képzettek ezen problémák szociokulturális megoldására, a korosztályos közösségek fejlesztésére."

A szakképesítéssel betölthető foglalkozások FEOR száma:
 3419 Egyéb pedagógusok: szabadidő-szervező, gyermek- és ifjúságvédő, gyermekfelügyelő
 3713 Kulturális szervező munkatárs
 3715 Szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző.

Régiónkban jelenleg ifjúságsegítő felsőfokú szakképzést egyetlen felsőfokú oktatási intézmény sem indít, viszont felkészülve a jövőre, valamint a régióban élő ifjúságsegítő hallgatókra gondolva 2008. szeptemberétől a Mobilitás Közép-dunántúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda koordinálásával a régió több településén vált lehetővé a gyakorlati idő letöltése. A lehetőséggel elsőként egy Szegeden tanuló ifjúságsegítő hallgató élt, aki a dorogi Nap-Út Alapítványnál töltötte le gyakorlati idejét. A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Szociális Munkás Tanszéke a III. évfolyamos hallgatók számára 2009-től órarendbe iktatta az Ifjúságsegítés c. tárgyat, melynek keretein belül a leendő szociális munkások ízelítőt kaphatnak a rájuk váró ifjúsági munka módszertanából. A rendelkezésre álló óraszámot a Közép-dunántúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda munkatársai töltik meg tartalommal.

nyomtatási nézet | utolsó módosítás: 2011. 01. 12.
Impresszum