Közép-dunántúli regionális portál
ddriszi dariszi eariszi emriszi kmriszi kdriszi ndriszi
ELÉRHETŐSÉGEK
NCSSZI - Mobilitás Országos Ifjúsági Igazgatóság
Közép-dunántúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda
8200-Veszprém, Budapest út 3.

Levelezési cím:
8200-Veszprém, Pf.: 382

Tel/fax: 88/581-570, 88/581-571

E-mail: kdriszi@mobilitas.hu
GALÉRIA
Helyi ifjúsági munka

A magyar ifjúságpolitika egyik fő célkitűzése, hogy a szükségletekhez minél közelebb, regionálisan, illetve az adott helyeken, településeken valósuljon meg az ifjúsági munka fejlesztése. Ez teljes mértékben összhangban áll az Európai Unió ifjúságról való gondolkodásával is, melyről Fehér Könyv  (a közös európai álláspontot leíró dokumentum) jelent meg.

"Az e Fehér Könyvben foglalt javaslatok többsége a tagállamoknak és az európai régióknak szól, hiszen rájuk hárul a különféle, fiatalokkal kapcsolatos szabályozások gyakorlatba ültetésének oroszlánrésze. A közéletben való aktív részvétel viszont helyi szinten válik valósággá, ott, ahol a fiatalok láthatják személyes elkötelezettségük eredményét. Az iskolák, lakónegyedek, kerületek vagy helyi szervezetek mindennapjaiban való részvétel során tehetnek szert a fiatalok olyan tapasztaltokra és önbizalomra, amelyek segítségével akár most, akár később megtehetik a következő lépést a közéleti szereplésben – akár európai szinten is.  A fiatalok azzal, hogy részt vesznek olyan közösségi tevékenységekben, amelyek mindenki számára nyitottak és mentesek a diszkrimináció minden formájától, hozzájárulnak a társadalom szolidárisabbá válásához és kiteljesedik közéleti részvételük."

"Mindenképp a helyi szinten hozott döntéseknek van a legnagyobb hatása a fiatalok mindennapi életére. Az ifjúságpolitika terén tehát nemcsak elvi szinten, de a hatékonyság növelésének érdekében is fontos alakalmazni a szubszidiaritás elvét, a döntéshozás jogának helyi szintre való átruházását."

A helyi önkormányzati kezdeményezéseket hivatott támogatni az 1996 óta működő Belügyminisztériumi, később BM-Ifjúsági tárca pályázat. 2004-2006 között egyaránt 170 millió forint összeggel támogatja a következő célokat:

  • Ifjúsági referens
  • Ifjúságsegítő feladatokat ellátó szakember
  • Ifjúsági információs és tanácsadó iroda
  • Ifjúsági információs pont
  • Helyi ifjúsági cselekvési terv
  • Gyermek és/vagy ifjúsági párbeszédrendszerek működtetése

Az egyes területek általános leírása, illetve a 2005. évi adatok az almenükben olvashatók.

nyomtatási nézet | utolsó módosítás: 2011. 01. 12.
Impresszum