Lappangó és különlegesebb tünetek nélkül alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség és a glükózértékek változása a panaszok gyakoriságát idézheti elő. Az ízületi fájdalom jelezheti a cukorbetegség jelenlétét is a szervezetben. Maga a cukorbetegség gyakori velejárója az ízületi betegség. Az Oszteoartritisz egyre többeket kínoz, de jellemzően az idősebb korosztályból szedi áldozatait. A káros életmód és a vércukorértékek abnormális volta is okozhatja a gyulladásos folyamatok elindulását. Akik sok finomított szénhidrátot és cukrot fogyasztanak azoknál sokkal valószínűbb az artritisz megjelenése. Ezek a betegek általában sokkal kevesebbet is mozognak, és nagy túlsúlyt cipelnek. Ezek az okok vezethetnek a cukorbetegség és egyben az artritisz kialakulásához is.

A gyulladást fokozza a normál tartomány fölé eső glükózszínt és a különféle mozgásszervi panaszok is megjelennek. Emellett számolni kell azzal is, hogy ha nem rendeződnek a vércukorértékek, akkor a diabéteszes neuropátia is kialakulhat. A neuropátia zsibbadást, bizsergést és extrém érzékenységet takar. Maga a neuropátia emellett még súlyos szövődményekkel is járhat, ilyen például az emésztési zavar és az impotencia is.

A diabéteszes neuropátia egy idegkárosodás, amely a diabéteszesek 60 vagy akár 70 százalékánál is előfordulhat. Az érzékelés zavarai elsősorban a lábakban és a lábfejben jelentkeznek. De természetesen bármelyik testrész érintett lehet. Mindenhol előfordulhat, ahol idegek vannak. Belső szerveket és nemi szerveket is megtámadhat. Minél erősebb a cukorbetegség, vagy minél idősebb a beteg annál gyakoribb lehet a kialakulása. Kutatások szerint leginkább a 20 éve cukorbetegségben szenvedőket érinti, de előfordulhat ingadozó vércukorszintnél, magas koleszterinszintnél illetve magas vérnyomásos betegségben és túlsúlyban szenvedőknél. A tünetek közül érdemes kiemelni a bizsergést és a zsibbadást elsősorban a végtagokban. Hossz éveken keresztül csak enyhén lehet érezni, de később ez a fájdalom állandósul és erősödik. A kéz illetve a lábizmok gyengesége is a tünetek között szerepel, majd ezt követik az emésztőrendszeri panaszok és a hasmenés vagy a székrekedés. A vizelési zavarok és az érrendszeri valamint szívproblémák is a diabéteszes neuropátia tünetei.