Napjainkban már a budapesti irodabérlésnél is jelentős választási szempontként szerepelnek a környezetvédelmi tényezők. Nem is csoda tehát, hogy egyes ingatlanfejlesztők vállalati kommunikációjában is kiemelkedő szerepet kap az, ha zöld kiadó irodákat tudnak nyújtani Budapesten. Ilyen az Atenor is. Az Euronext Brussels tőzsdéjén jegyzett cég második hazai megaprojektjének, az Aréna Business Campusnak most fog lezárulni az első fázisa: ebben az évben már több bérlő is beköltözik az elismert fejlesztő által kínált zöld irodákba, amelyek Budapest VIII. kerületében találhatók.

A zöld iroda fókusz nem csak az Atenor budapesti projektjeire jellemző. A Váci Greens irodaparkon és az Aréna Business Campuson kívül még 26 olyan megaprojekttel rendelkezik a cég 8 európai országban, ahol kizárólag fenntartható, zöld irodaházakat épített már fel, vagy a közel jövőben tervez felépíteni. Nem kis teljesítményről van szó, hiszen az Atenor fejlesztései összesen 1 200 000 m2-nyi fenntartható irodabérlést tettek lehetővé.

A fenntartható ingatlanfejlesztésből álló portfólió sokat hozzáadott az Atenor eddigi sikereihez is: a cég már több, mint 25 éve működik együtt környezetvédelmi szereplőkkel is, így mindig az adott város erőforrásaihoz és infrastruktúrájához mérten tudja kialakítani kiadó zöld irodáit. Az egyre súlyosbodó környezetvédelmi problémák miatt a vállalat még inkább kötelességének érzi azt, hogy továbbra is ezt az üzletpolitikát folytassa.

Természetesen egy bérelhető zöld iroda melletti döntés nem csak az Atenor megítélésén segít. A fenntartható működés támogatása más nagy cégeknél is könnyen észrevehető trend: sok vállalat több lépéssel is igyekszik igazolni a környezettudatos működését, üzleti kommunikációjukat pedig így tényekkel is alá tudják támasztani.

Tulajdonképpen az ilyen potenciális bérlőknek is kínál lehetőséget az Atenor azzal, hogy olyan zöld irodaházakat hoz létre, amelyek illeszkedni tudnak az ilyen vállalatok fenntartható mentalitásához. Borbély Zoltán, az Atenor Magyarország ügyvezető igazgatója szerint már négy jelentős bérlővel meg is állapodtak, ők már 2020 második negyedévében költöznek be új munkahelyükre.

Ugyanakkor nem csupán üzleti célt szolgálnak a fejlesztőnek az erőfeszítései. Az Atenor már az elejétől fogva inkább városfejlesztőként pozícionálta magát az ingatlanpiacon. Küldetésében mindig is az szerepelt, hogy az aktuális nehézségekre tudjon megoldást kínálni projektjeivel, így nem csak cégeknek és munkavállalóknak tud segíteni egy kellemesen kialakított munkakörnyezettel, hanem, hogy a város lakóinak sem terheli meg a mindennapjait. Arról nem is beszélve, hogy úttörőként népszerűsítse a zöld irodaházak felépítését Budapesten és más európai városokban is.

BREEAM Excellent minősítéssel jutalmazott kiadó zöld irodák Budapesten

A cég budapesti projektjei is töretlenül reprezentálják az Atenor fenntartható vonalát. A Váci Greens után az Aréna Business Campuson a sor: a 2020 második negyedévében átadásra kerülő „A” épület 20 000 m2-nyi kiadó zöld irodaházzal várja a bérlőket, de 2023-ra még további 50 000 m2 bérelhető fenntartható iroda lesz elérhető.

Az Atenor erőfeszítéseit egy különleges kitüntetéssel is jutalmazták, ugyanis minden kiadó zöld irodaház rendelkezik BREEAM Excellent (azaz kiváló) minősítéssel. Az egész világon csak a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő épületek büszkélkedhetnek a BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assesment Method) nevével. Egy független, környezettudatos épületminősítési rendszerről van szó, aminek célja, hogy a felépített ingatlanok fenntarthatóságát javítsa.

Az Aréna Business Campus zöld irodáinak több olyan műszaki jellegzetessége van, amivel elnyerte a lehető legmagasabb kitüntetést. Ilyen például többek között a:

  • Központi fűtés használata, hogy ne legyen helyi környezetszennyezés.
  • Hővisszanyerő szellőztető rendszerek alkalmazása.
  • „Free cooling” gazdaságos hűtőrendszer használata.
  • Éjjeli áramváltó használata, hogy kevesebb legyen a zajszennyezés.
  • Az alacsony vízfogyasztású illemhelyek elhelyezése.
  • Az esővíz külön tartályba való összegyűjtése további öntözés céljából.
  • Energiatakarékos mozgásérzékelők és világítótestek alkalmazása.