Korszerű megoldást keres otthona fűtésére, vagy például a meleg víz előállítására? Az ingatlanok kialakítása során egyre nagyobb hangsúly helyeződik az energiatakarékos megoldásokra. Az Európai Unió már most tárgyalja az arra vonatkozó javaslatokat, hogy 2030 után ne lehessen a manapság is sok helyen megtalálható gázkazánokat beépíteni az új ingatlanokba. A cél nem más, mint a károsanyag-kibocsátás csökkentése és ezzel egy fenntarthatóbb jövő megvalósítása.

A környezetvédelem és a megújuló erőforrások használata iránti igény nem újkeletű dolog. Az újratermelődő energia kétségkívüli előnyökkel bír a bolygó véges alapanyagaival összehasonlítva. Nem kérdés tehát, hogy a fűtéskorszerűsítés, vagy az építkezés alkalmával érdemes olyan megoldásokat előnyben részesíteni, melyek a hőszivattyúk elvén működve a külső környezet hőenergiáját használják fel.

Ha kíváncsi arra, hogy milyen különbségek vannak az egyes hőszivattyúk között, akkor mindenképp érdemes szétnéznie a hoszivattyu-nagyker.hu weboldalon. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbben a klímával történő fűtést ismerik a területen. A mai korszerű klímaberendezések már nem csak a nyári tikkasztó hőségben alkalmazhatóak eredményesen, hanem az átmeneti hónapokban, vagy akár a téli hidegben is. Természetesen hatékonyságuk annak függvényeként is alakul, hogy az ingatlan hőszigetelésére mekkora figyelmet fordítunk.

Ez utóbbi egyébként bármely fűtési rendszer esetében kiemelt szereppel bír. A geotermikus energia, vagy a talajban levő víz hőjének kihasználása szintén hőszivattyús módszerrel történik. Bár az ilyen rendszerek kiépítése nem a legolcsóbb, de érdemes szem előtt tartani a hosszú távú célokat, valamint azt, hogy a jövőben mekkora költségekkel jár az ingatlan fűtése, a meleg víz előállítása.

A mai korban már gyakran megfogalmazódó követelmény az ingatlan tulajdonosok részéről, hogy a rendszerek akár távolról is irányíthatóak legyenek. Az „okos otthonok” minden korábbinál népszerűbbek, de akkor is keresettek annak egyes elemei, ha csak a klímáról vagy egyéb, környezettudatos fűtési megoldásról van szó. Ne feledje, az újratermelődő energiaforrásokat kihasználó ingatlanok piaci értéke is jelentősen növekszik, ami egy esetleges későbbi értékesítés alkalmával nem elhanyagolható tény.