A kötőhártya bevérzésekre mindig nagy figyelmet kell fordítani és nem szabad az árulkodó jeleket semmibe venni. Élénk vagy esetleg sötétpiros folt jelentkezik a hajnali időszakra, ez egy panaszmentes tünet általában. Sokszor a munkatárs vagy a családtag emlékezteti a beteget arra, hogy a szeme bizony bevérzett. A szemgolyót a kötőhártya védi és az egész belső szemhéjat beborítja. Ez a hártya igen laza, csak a szemgolyó bizonyos helyein tapad meg szorosan. A szabad rétegbe szokták az injekciókat is beadni, de ez a rés ad otthont bevérzéskor a felhalmozódott vérnek. A kötőhártya alatti rétegbe kerülő vér mennyiségétől függ, hogy pontosan milyen betegségről beszélhetünk.

A területet a bevérzésnek akkor nő, ha a vér eloszlik a felszívódás során. Ilyenkor nagyon megijednek a betegek és a hozzátartozók is. Ahogy a vér lebomlása megindul, a színe is változik egészen a barnás és sárgás színekig. Menses idején is kialakulhat bevérzés, de megtörténhet sportolás közben is. Az is elképzelhető, hogy a megerőltetéstől alakul ki, ez lehet egy erőteljesebb köhögés vagy szülés közben is előfordulhat.  Kötőhártya bevérzés akkor is kialakulhat, ha egy erősebb ütés éri a szemet, ilyenkor a szemben megtalálható mélyebb részek is bevérezhetnek. Ebben az esetben az üvegtestbe illetve a csarnokvízbe is bekerülhet a vér. A bevérzéses tünet baktériumfertőzésekkor és vírus esetén is megjelenik. Ugyanez következhet be, ha valami bekerül a szembe, mint például homok, por vagy bármilyen vegyszer vagy egyéb idegen test. Ezeket akut gyulladásoknak nevezik. A vírusos kötőhártya gyulladás során egy baktérium okozza a gyulladást, amely lehet pneumococcus vagy adenovírus. A vírusos gyulladásnál lehet enyhébb a pirosság, egészen rózsaszínes és előfordulhat a viszketés is, mint velejár tünet. Magasvérnyomásos betegségben szenvedőknél sem ritka a bevérzés és ugyan ez mondható el az érelmeszesedésben szenvedőknél.

Általános betegségek esetén is találkozhatunk ezzel a tünettel, hiszen lázas betegségeknél illetve vérmérgezésnél is számolhatunk vele. Vírusos influenza, skarlát, vagy esetleg szamárköhögés esetén is jelentkezhetnek a különféle bevérzések. Érdemes a szemben kialakuló bevérzésekre odafigyelni és felkeresni egy szakembert, hiszen soha nem tudhatjuk, hogy milyen alap betegség állhat a háttérben, ha nem egy idegen testről vagy megerőltetésről van szó. Amennyiben ezeket a tipikus betegségeket kizárjuk, talán egy más eddig lappangó betegségre is fény derülhet.