Dél-dunántúli regionális portál
ddriszi dariszi eariszi emriszi kmriszi kdriszi ndriszi
ELÉRHETŐSÉGEK
Levelezési cím:
Dél-dunántúli RISZI
7621 Pécs, Rákóczi u. 55.

Telefon: 72-520-532

E-mail: ddriszi@mobilitas.hu
GALÉRIA
GYIÖT régiós találkozó

A Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság „ A jövő GYÖKerei a ma és a tegnap" FLP programja keretében 2012. szeptember 28-30. között a Pécsváradi Ifjúsági Önkormányzattal együttműködve találkozót szervezett Pécsváradon olyan fiatalok és szervezeteik számára, akik érdeklődnek a gyermek- és ifjúsági önkormányzatiság szellemisége és gyakorlata iránt. A GYIÖT a projekt során 7 találkozót szervez majd Magyarország mind a 7 régióját érintve, melyek során a bevont fiatalok ifjúsági szakemberekkel, ifjúságpolitikai döntéshozókkal és természetesen egymással találkozva tudhatnak meg egymástól és egymásról bővebb információkat. A találkozók során kerekasztal beszélgetésekre, szimulációs gyakorlatokra és olyan szakmai programokra kerül sor, amelyek elősegítik a szakemberek, döntéshozók és a fiatalok közötti véleménycserét és nem elhanyagolhatóan a résztvevők gyakorlati tanulását.
Így volt ez a pécsváradi három nap alatt is 20 fő részvételével, akik 7 különböző szervezet képviseletében voltak jelen.
A program része volt 29-én, szombaton délelőtt egy kerekasztal beszélgetés is, ahová irodánk munkatársát megtisztelő feladatként beszélgető partnernek invitálták, mint ifjúsági szakembert. A kerekasztal meghívottjai közt ott volt még Dr. Bíró Ferenc Pécsvárad város polgármestere, Gállos Orsolya alpolgármester asszony, Tóth Györgyi pécsváradi képviselő és Moór Eszter Pécs Megye Jogú Város Önkormányzata Népjóléti és Sport Bizottságának elnöke.
A beszélgetés alaposan körüljárta a gyermek és ifjúsági önkormányzatok hosszú távú fenntartathatóságát, a megyei és helyi önkormányzattal való hatékony és gyümölcsöző együttműködés kialakításának és fenntartásának kérdéskörét, azt, hogy miben lehetnének az ifjúsági önkormányzatok a települési önkormányzat segítségére, valamint azt, hogy hogyan tudják valóban ezek a szervezetek a településükön élő gyermekek és fiatalok érdekeit és igényeit szolgálni.
Mindeközben szó esett a programkínálat kialakításáról, rendezvényekről, a célcsoporttal és partnerekkel való kapcsolattartás fontosságáról, és azokról a jogi eszközökről is, ami a fiatalok és szervezeteik rendelkezésére állnak egy demokráciában, hogy érdekeiket és igényeiket érvényre tudják juttatni. A beszélgetés kellően gördülékenyen, feszengés és távolságtartás nélkül zajlott. A résztvevő fiatalok nyitottan osztották meg tapasztalataikat és véleményüket, egyes témaköröknél pedig konkrét kérdéseket intéztek egy-egy meghívotthoz. Azonos szintű tárgyalópartnerként mutatkoztak be, ami lényeges az ilyen jellegű tevékenységben, és így igazolták Bíró Ferenc polgármester úr ebbéli reményét is, amit a kerekasztalt megnyitó beszédében fejezett ki.
Sándor Enikő, a Vodafone Főállású Angyala, aki a már meglévő ifjúsági közösségekhez látogat el, valamint segíti az újonnan alakulni kívánó közösségek első szárnypróbálgatásait is jelen volt a találkozón és a beszélgetésen.
Meglátásunk szerint a találkozó és a kerekasztal beszélgetés az összes megjelent fél számára, nemtől, életkortól és státusztól függetlenül eredményesen és új információkkal zárult.
nyomtatási nézet | utolsó módosítás: 2012. 10. 03.
Impresszum