Dél-alföldi regionális portál
ddriszi dariszi eariszi emriszi kmriszi kdriszi ndriszi
ELÉRHETŐSÉGEK
NCSSZI -
Mobilitás Országos Ifjúsági Igazgatóság
Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda

6720 Szeged, Dózsa György u. 2.

Tel.: 62/540-788
Fax: 62/540-789

E-mail: dariszi@mobilitas.hu
Honlap: www.mobilitas.hu
GALÉRIA
Írország az EU elnöke

2013. január 1-től, 40 éves Európai Uniós tagsága során immáron hetedszer, Írország tölti be az Európai Unió Tanácsának elnökségi tisztjét, ami gyakorlatilag az EU elnöki szerepkörét jelenti. Az ír elnökség egyúttal egy újabb elnöki hármas kezdetét is jelenti: a 18 hónapos periódus alatt a trió másik két tagja Litvánia és Görögország lesznek majd.

Mint minden tagállamnak, amely éppen betölti az EU elnöki szerepkörét, Írországnak is megvannak a maga prioritásai; azok a témák, melyekre szeretné felhívni az európai közösség figyelmét. Az első és legfontosabb feladat nyilvánvalóan az Európai Unió 2014-2020 közötti, hétéves költségvetési periódusának keretszámairól szóló megegyezés véglegesítése lesz, különös tekintettel a közös agrárpolitikai reformra, és a Horizon 2020 egyezményre. Szintén kiemelt szerepet kap a gazdasági stabilitás biztosítása, a munkahelyteremtés és a növekedés kérdése, a digitális gazdaság szerepére való rávilágítás. A további témák között szerepel még többek között a szomszédos országok közti együttműködések erősítése, a fenntartható fejlődés, és az erőforrások hatékonyabb kihasználásának kérdésköre is.

Az oktatás, sport, kultúra és ifjúságpolitika területén a fiatalok munkavállalásával kapcsolatos lehetőségek és biztonsági garanciák állnak a középpontban. Szintén kiemelt figyelmet kap a 2014-től kezdődő YES Europe (Youth, Education, Sport) program előkészítése, valamint az idei, Európai Állampolgárság Évének promotálása. Fókuszban áll még továbbá egy EU-szerte elfogadott, ún. Szakmai Kártya bevezetésének előkészítése is, mellyel az egyes uniós országok közötti szakmai képesítések elismerését kívánják fejleszteni és egyszerűbbé tenni.

Az elnökségi trió - az Európai Bizottsággal és az Európai Ifjúsági Fórummal karöltve - a 2014 júniusáig tartó ciklusban a Strukturált Párbeszéd átfogó témájává a társadalmi befogadást választotta. Írország ezen belül is az ifjúsági munka fejlődésre, társadalmi jólétre és a befogadásra gyakorolt hatásával kíván kiemelten foglalkozni.

Az események hivatalosan ma, 2013. január 10-én kezdődnek Dublinban, a részletes programokról az http://www.eu2013.ie/ honlapon lehet tájékozódni.

nyomtatási nézet | utolsó módosítás: 2013. 01. 11.
Impresszum