Egy céges weboldal elindítása számos lépésből áll, amelyeket össze kell hangolnunk, ha megfelelő végeredményt szeretnénk elérni: az oldalra özönlő érdeklődőket, akik aztán árajánlatot kérnek.

Megfelelő tárhely választása

Mindenképpen szükséged lesz egy tárhelyre, ahová a weboldalad elemei, adatbázisa fog felkerülni.

A tárhely egy weblap esetében olyan, mint egy háznál az alap: fontos, hogy megbízható legyen, ez ad majd ugyanis stabilitást az oldaladnak.

Vannak olyan tárhelyszolgáltatók, akik egyedül az alacsony áraikkal szeretnének meggyőzőek lenni, azonban óva intenék mindenkit, hogy kizárólag ár szerint válasszon szolgáltatót. A legtöbbször ez hosszabb távon a szolgáltatás minőségének csökkenéséhez vezet.

A tárhellyel egy időben szükséges egy domain nevet is választanod, pl. pixelhuszar.hu. Piacfüggő, hogy milyen névválasztás a legjobb, de hosszabb távon egy megjegyezhető márkanevet érdemes választanod, vagy ha a személyedhez kötött vállalkozásod van (pl. coach, tanácsadó, pszichológus vagy) és nem tervezel komolyabb vállalatot építeni, akkor a saját neveddel fogsz a legjobban járni.

Célközönség meghatározása

A honlap alapvetően egy marketingeszköz, így érdemes egy lépést hátrébb lépni, és stratégiai szemüveggel is ránézni, hogy pontosan kinek, és miért készül az oldal.

Mindenképpen javaslom, hogy mielőtt belevetnéd magadat a szövegírásba, vagy az oldal kialakításába, határozd meg a célközönségedet.

Kérlek, tedd fel az alábbi kérdéseket magadnak:

  • Kik lesznek az én ügyfeleim?
  • Hol laknak?
  • Hány évesek?
  • Milyen életkörülményeik vannak?
  • Mi az érdeklődési körük?
  • Milyen problémájuk van, amelyben segíteni tudok?
  • Hogyan tudok a legjobban segíteni nekik?

Ha ezekre a kérdésekre megnyugtatóan tudsz válaszolni, akkor nagy valószínűséggel jól ismered a leendő ügyfeleidet, és könnyebben fogod majd megszólítani őket az oldaladdal.

Honlap motor kiválasztása

A weboldal készítés következő lépéseként el kell majd döntened, hogy a honlapod mögött milyen rendszer legyen, mi biztosítsa azt az adminisztrációs felületet, amelyen keresztül módosítani lehet a weboldal beállításait, és amellyel szerkeszteni tudod a honlap szövegeit, fotóit.

Több lehetőség is szóba jöhet, ugyanakkor manapság a WordPress a legelterjedtebb rendszer (a szerkesztőfelülettel rendelkező weboldalak több, mint 60%-a használ WordPress-t). A WordPress bekerülési költsége és hosszabb távú fenntartása gazdaságos, és az is mellette szól, hogy jó minőségű oldalak készíthetőek vele, ha tapasztalt szakértőt bízol meg honlapod elkészítésével.

Arculat és grafikai megjelenés

Ahogy egy személyes találkozásnál, egy weboldal esetében is számít, hogy az első benyomás milyenre sikerül.

Szükséged lesz céges arculatra is, amelyet át lehet ültetni a webre, sőt érdemes egységes megjelenésben gondolkodnod. Az ideális kép úgy néz ki, hogy a névjegykártyád, a nyomtatott prospektusaid, a weboldalad, a Facebook-oldalad és az Instagram-posztjaid azonos színvilágban jelennek meg, ugyanazt a betűtípust használják, és mindegyiken jól kivehetően megjelenik a logód.

Elképzelhető, hogy rendelkezel már logóval, szlogennel, színekkel, amelyeket használtál eddig is – ezeket a vizuális elemeket mindenképpen küldd át a honlapkészítőnek, ő ezek mentén fogja felépíteni az oldalad kinézetét.

Amennyiben még nem rendelkezel egyedi arculattal, érdemes lehet felkutatnod egy olyan arculattervező grafikust, akinek tetszenek a munkái, és megbíznod őt, hogy tervezze meg a céges megjelenésed.

Az oldal lelke: a tartalom

A szöveged az, amely megérinti, megszólítja az olvasódat.

A weboldalad szövegezése segítségedre lehet az ügyfélszerzésben és az értékesítésben is.

Ha blogot indítasz (és mellette a keresőoptimalizálásra is fókuszt helyezel), akkor idővel látogatókat tudsz szerezni jól megírt, informatív, valóban hasznos tartalmakkal. Ez egy hosszabb távú látogatószerző módszer, tehát gyors sikereket nem várhatsz tőle.

A weboldalad akkor fog fizető ügyfeleket generálni számodra, ha az informatív részek mellett hangsúlyt fektetsz az értékesítésre is. Itt nem valamiféle marketingtrükkre kell gondolni: ha valóban jó a szolgáltatásod, akkor egyszerűen engedd azt meg, hogy ez egy kívülálló számára is befogadható legyen.

Hirdetési kampányok

A gyors látogatószerző módszerek közé tartoznak a PPC-kampányok. Segítségükkel látogatókat vásárolhatsz a weboldaladra, akik az oldalad és az ajánlatod minőségétől függően ügyfeleiddé válhatnak.

A hirdetési kampányaid sikereit nagyban befolyásolja, hogy használsz-e landing oldalakat.