Hideg időben szinte biztos, hogy a legtöbb embernek jobban oda kell figyelnie a bőrük hidratálására (forrás: szepsegcenter.hu). A téli hideg idő mindenkinek megviseli a bőrét. Ebben az időszakban gyakorta fúj a szél, illetve hideg az idő. Természetesen nyáron a meleg idő és az erős napsugárzás sem kíméli a bőrünket. Az érzékenyebb bőrűeknek ez mind kellemetlenséggel járhat. A szmog, a forró italok, a fűszeres ételek vagy akár a kozmetikumok is okozhatnak viszketést vagy kipirosodást a bőrön. Az érzékeny bőrűek a panaszok enyhítése érdekében sokat tehetnek.

Az érzékeny bőr nem egy bőrtípus, de bőrtípus teszt segítségével meg lehet állapítani, hogy melyik bőrtípusba tartozunk. Egy zsíros, de egy száraz bőr is lehet érzékeny. A bőrtípus meghatározásával már sokkal könnyebben lehet e termékek közül választani. A bőrproblémák mindegyikére más és más hatóanyag szükséges. A bőrproblémák közül gyakori a pattanás, a ránc, a hiper-pigmentáció vagy a mitesszer. A problémák mindegyikére eltérő hatóanyagot kell választani. Viszketés, pirosság, égető érzés, feszülő bőr, ez mind az érzékeny bőrt jelenti. Egy sérült bőrvédőréteg esetén a bőr vízvesztesége nő, a káros anyagok sokkal könnyebben bejutnak a bőrbe. A dehidratált bőr biztos jele a viszkető bőr. A ráncok akkor jelennek meg, ha a bőr öregszik és ezzel egyidejűleg fakóvá válik a bőr és kiszáradás jeleit is mutatja.

Gyakori, hogy a bőrünk kipirosodik, ez biztos jele az érzékeny bőrnek. Ha hosszabb távon is pirosodást tapasztalunk a bőrünkön és nem arról van szó, hogy beszélgetés közben zavarba jövünk és elpirulunk, akkor bizony azonnal tenni kell valamit. Pirosodás gyakorta előfordul pubertás korban, de okozhatja légszennyezés vagy pollen koncentráció is. A melegben az izzadás, a hideg időben a kiszáradás okozhat problémákat. A nagyobb irodaházakban alacsony a páratartalom ezért a bőr további szárazságát okozhatja. Pirosodást okozhat az erős napfény a nyári időszakban, de ezek ellen már lehet védekezni azzal, hogy mindig a megfelelő arckrémet használjuk.