Nem ritka, hogy egy helyiség lezárását lakat segítségével szeretnénk megoldani. A klasszikus lakatoknál már szélesebb választékkal találkozhatunk a mai kínálatban. A kültéri, számzáras lakatok mellett a biztonsági lakatok is nagy népszerűségnek örvendenek. Ez utóbbiak magas lopáskockázatú típusokba sorolhatóak, ezért a komolyabb megpróbáltatásoknak is kiválóan ellenállnak.

A tapasztalatok szerint a biztonsági lakatok a leghatékonyabb védelmet biztosítják a kategóriában. Nem véletlen, hiszen minden, hatos szintet elért lakatot ide sorolunk. Hasonlóan a zárakhoz, a lakatokat is egytől tízig terjedő skálán rangsorolják, és minél magasabb az érték, annál megbízhatóbb az eszköz. Ez utóbbi pedig nem elhanyagolható szempont akkor, ha értékeink védelméről van szó. Habár tökéletes biztonság nem létezik, egy minőségi biztonsági lakatnak több előnye is van.

A hagyományos lakatokkal összehasonlítva ezek sokkal masszívabb felépítéssel rendelkeznek. A jobb zárszerkezet is garanciát jelent a minőségre. A kétoldali golyós reteszelés, az edzett acél lakatkengyel olyan biztonsági megoldásoknak számítanak, melyekért megéri többet kifizetni. A normál lakatoktól eltérő lakattest rendszerint edzett acélból készül, de léteznek olyan U testű lakatok is, amelyek plusz kengyelvédelemmel állnak rendelkezésre.

Gyakran előfordul, hogy a lakatokat kültéren szeretnénk használni. Ha mindössze a fáskamrát lakatolnánk le, vagy a garázs szerszámait tudnánk biztonságban, akkor a kültéri lakatok között is érdemes nézelődni. Ezeknek kültéri felhasználhatóságukból adódóan olyan kialakítása van, mely ellenáll az időjárás viszontagságainak. A rozsdamentes anyag alapnak számít, a zárvédő kupak pedig a beázás megelőzéséről gondoskodik. Ennek köszönhetően a por is kevésbé jut be a lakatba, mely így hosszú távon szolgálja kényelmünket és biztonságunkat.

A biztonsági funkciókon túl vannak olyan lakatok is, melyek egészen más célt szolgálnak. Ma már egyre több városban, turisztikailag frekventált területen találkozhatunk olyan helyszínekkel, melyek lehetőséget biztosítanak az úgynevezett „szerelemlakatok” elhelyezésére. Az akár gravírozható, piros színnel rendelkező lakatok elsősorban szabadidős céllal keresettek. Ugyanakkor fontos tudni, hogy ez utóbbiak kifejezetten alkalmatlanok vagyonvédelmi célokra, így ha a biztonságot helyeznénk fókuszba, akkor inkább a biztonsági lakatok között érdemes nézelődni.