Talán kevesen vannak azzal tisztában, hogy a hypersomnia nevezetű betegség számos közlekedési balesetet okozhat. Nagyon kevesen keresik fel az orvosokat, pedig számos tünet jelzi a betegséget. A hypersomnia tulajdonképpen alvászavar, amely a felnőtt lakosság körében a legelterjedtebb. Az alvás és az ébrenlét teljesen felborul a betegség során és türelmetlenné válnak a betegségben szenvedők. Emellett megjelenik az általános nyomott hangulat és az értéktelenség érzése. A betegek közül sokan jelezték, hogy napközben úgy érzik magukat, mintha egy hosszú éjszakai műszakon lennének túl, vagy ködben járnának. A nappal bekövetkező aluszékonyság figyelmetlenséggel párosul, ezért a közlekedésben résztvevők sokszor okozhatnak baleseteket.

A betegség kialakulása tulajdonképpen az alvás-ébrenlét ciklus felborulásával kezdődik. Az éjszakai vagy esetleg a váltott műszakban dolgozók vannak a legjobban kitéve ennek a betegségnek. Az érintetteknek ez az életmód egy héten belül akár 8 óra alváshiányt is okozhatnak. 2-3 év vagy esetleg több is eltelhet, mire a tünetek megjelennek, hiszen az alváshiány felhalmozódik. Létezik az úgynevezett korai alvásfázis szindróma és a késleltetett alvásfázis szindróma. Az első esetben a betegek korán elalszanak, ám hajnalban már fent vannak, a másik esetben pedig pont ennek a fordítottja valósul meg.

Aggódni akkor kell, ha több napos alváshiányt követően egy egész napot képesek vagyunk átaludni. Gyógyszert álmatlanság ellen csak orvosi ajánlásra szabad szedni és akkor is bizonyos szabályokat feltétlenül be kell tartani. Ha a gond folyamatosan fennáll, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni és a pontos diagnózist fel kell állítani, hiszen egy sokkal súlyosabb gond is lapulhat a háttérben. A nagyfokú álmatlanság riasztó jel lehet, és ha a családtagon is ilyen tüneteket tapasztalunk, akkor azonnal a segítségére kell sietnünk. Ezt a betegséget nagyon komolyan kell venni, hiszen a közlekedésben balesetet lehet okozni, amelynek számtalan ártatlan áldozata is lehet. Figyeljünk oda, mások testi épségére is a magunkén kívül. Minden esetben kérjük szakember segítségét és ne egyedül próbáljuk meg megoldani a problémát, különféle fórumokból összeszedett információkra támaszkodva, vagy ismerősök javaslatait figyelembe véve. Egy orvos mindig sokkal többet tud segíteni, mint egy ismerős vagy egy internetről szedett akár félinformáció.