Nemzeti Ifjúsági Információs és Dokumentációs Adattár
ELÉRHETŐSÉGEK
A NIIDA koordinációs feladatait Vincze József látja el, kérdéseivel/kéréseivel az alábbi elérhetőségeken veheti fel vele a kapcsolatot: vincze.jozsef@mobilitas.hu

Az egyes almenük koordinálási feladatait a Mobilitás kollégái (illetve az adott szakterületen dolgozó partnerek) végzik.
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:   [REGISZTRÁCIÓ]
Kilencévesen kezdenek önállóan internetezni a gyerekek

A vizsgálatban 25 ország, összesen 23 420 gyerek vett részt. A magyarországi felmérés eredményei azt mutatják, hogy a 9-16 éves gyerekek leggyakoribb online tevékenysége különböző videók nézése, emellett az iskolai feladatokhoz is gyakran az internetet hívják segítségül, és nagy szerepe van életükben a különféle közösségi oldalaknak is. A második legnépszerűbb csoportba az azonalli üzenetküldés, az online játékok, illetve az e-mail küldés és -fogadás került.
A kutatás adatai szerint minden második gyerek tölt le filmeket és zenéket, de több mint 40 százalékuk meg is oszt fotókat, zenéket és videókat másokkal. Híreket viszont csak körülbelül minden harmadik gyerek olvas. Valamilyen virtuális karaktert (avatart, online háziállatot) 29 százalékuk hozott létre. Webkamerát a gyerekek 23 százaléka használ.
Az életkor is nagyban meghatározza, hogy ki mire használja az internetet, minél idősebb valaki, annál többféle tevékenységet végez a világhálón. A 9-10 és a 15-16 évesek között leginkább a hírfogyasztásban, a letöltésekben és a kommunikációs tevékenységek terén érzékelhető különbség, ezzel főleg az idősebbek töltik az időt. A napi szintű kommunikáció és tartalomfogyasztás is az idősebbekre jellemző, ezen belül is inkább a lányokra. Az online játékoknak viszont elsősorban a fiatalabb fiúk a fő felhasználói.
Iskolai feladatokhoz a középiskolai tanulmányok végéhez közeledő fiatalok mintegy 90 százaléka használja a világhálót, a kisebbeknél (9-10 éveseknél) ez még csak 70 százalék. A 9-16 éves gyerekek 60 százaléka naponta internetezik, további 35 százalék hetente 1-2 alkalommal használja az internetet. Legtöbbet a fiúk, az idősebbek, illetve a Budapesten élők neteznek.
A gyerekek 10 százaléka számolt be negatív élményekről, melyek a böngészés során érték őket, legnagyobb részt zaklatást említettek (72 százalék), ennél sokkal kisebb arányban találkoztak szexuális tartalmú képekkel, videókkal (30 százalék), de mindössze öt százalékuk mondta, hogy ezek az élmények felzaklatták.
Forrás: Magyar Nemzet

nyomtatási nézet | utolsó módosítás: 2012. 07. 13.
Impresszum