Nemzeti Ifjúsági Információs és Dokumentációs Adattár
ELÉRHETŐSÉGEK
A NIIDA koordinációs feladatait Vincze József látja el, kérdéseivel/kéréseivel az alábbi elérhetőségeken veheti fel vele a kapcsolatot: vincze.jozsef@mobilitas.hu

Az egyes almenük koordinálási feladatait a Mobilitás kollégái (illetve az adott szakterületen dolgozó partnerek) végzik.
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:   [REGISZTRÁCIÓ]
Jubileumi Könyvtárlat

A 210 éves Országos Széchényi Könyvtár irodalmi és kultúrtörténeti programsorozattal ünnepel.

E jeles évforduló megünneplésére az intézmény tervezett rendezvényeinek sorába illeszkedik az NKA által meghirdetett, a Márai-programba beválogatott klasszikus és kortárs irodalmi műveknek, valamint a kapcsolódó szakirodalomnak a nagyközönséggel történő megismertetése. Így a Magyar Kultúra Napján, az ünnepi év kezdetén indítják útjára a Könyvtárlat elnevezésű kulturális programsorozatot.

A kezdeményezők feladatuknak tekintik, hogy a hagyományok megőrzése és továbbvitele mellett az általuk őrzött kultúrkincset minél szélesebb rétegekhez eljuttassák A hat alkalomra tervezett programsorozat a könyvtárban őrzött anyagok közül az ún. Márai-listán szereplő könyvek köré szerveződik. Az érdeklődők eddig nem látott kiállításokat tekinthetnek meg; a könyvtár munkatársai, valamint meghívott előadók segítségével rendhagyó történelem-, illetve irodalomórákon, beszélgetéseken vehetnek részt; továbbá koncerteket, színházi előadásokat élvezhetnek.

Az első alkalommal, január 19-én az újévet és a szülinapos OSZK-t köszöntik. Rendhagyó történelemóra keretében mutatják be a nemzeti könyvtár alapítójának, a legnagyobb magyar édesapjának, gróf Széchényi Ferencnek levelezését. Rendhagyó irodalomóra keretében idézi meg a reformkor szellemiségét Szigethy Gábor irodalomtörténész előadása, melyben a Himnuszt is megalkotó kiváló teoretikus, Kölcsey Ferenc irodalmi és tanulmányírói munkássága és a legnagyobb magyar, Széchenyi István gróf gyakorlati alkotásai és életútja kerülnek egymás mellé. A nap záró programjaként Sebestyén Márta és Andrejszki Judit koncertje köszönti az új esztendőt és a közönséget. A kora középkortól a 20.. századig, a gregoriántól a megzenésített József Attila-versekig ívelő összeállításban csembaló és népi hangszerek kísérik az izgalmas zenei utazást.

A körülbelül két és fél órás programot felnőtteknek és az érettségihez közeledő diákoknak ajánlják a szervezők; az egyes programrészek külön-külön is látogathatók.

Az Országos Széchényi Könyvtár kiállításai ezen a napon díjmenetesen látogathatók.

nyomtatási nézet | utolsó módosítás: 2012. 01. 18.
Impresszum