Nemzeti Ifjúsági Információs és Dokumentációs Adattár
ELÉRHETŐSÉGEK
A NIIDA koordinációs feladatait Vincze József látja el, kérdéseivel/kéréseivel az alábbi elérhetőségeken veheti fel vele a kapcsolatot: vincze.jozsef@mobilitas.hu

Az egyes almenük koordinálási feladatait a Mobilitás kollégái (illetve az adott szakterületen dolgozó partnerek) végzik.
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:   [REGISZTRÁCIÓ]
Amatőr Színjátszók Találkozói 3 városban
Ország:
Irányítószám: 8230
Email: csak bejelentkezés után elérhetõ
Régió: Közép-Dunántúl
Kistérség: Balatonfüredi
Település: Balatonfüred
Telefon: 06202266305
Weboldal: http://www.furedijatekszin.hu

Terület: Művészet és kultúra, Európa, Civil társadalom, Kisebbségek, Forrásteremtés, Kulturális sokszínűség, Dráma,
Munkanyelv: magyar
Munkaforma: Konferencia, Fesztivál, Műhelymunka,
Fõ célok: Anyanyelv-ápolás kisebbségi létben. A színjátszás szerepe az anyanyelv ápolásában.
A projekt pénzügyi támogatói: Európai Strukturális Alap,, EACEA, NKA
Mintaprojekt: nem

Rövid bemutatás / bemutatkozás:
ANYANYELVÜNK – KÖZÖS KINCSÜNK Véget ért EU Kultúra projektünk, az – Amatőr Színjátszók Találkozói 3 városban. Komáromban. Balatonfüreden és Székelyudvarhelyen 2-2 találkozót bonyolítottunk le, amelyen 88 művészeti csoport mutatkozott be. 750 szereplő és kb 2-3000 néző vett részt a programban. A színjátszás, az arra való felkészülés jó eszköz az anyanyelv művelésére mind a színjátszók, mind a közönség számára. Megismertük a helyi kulturális szokásokat, szükségleteket. Komáromban a modern eszközökkel dolgozó diák-színjátszás van központi helyen, Balatonfüreden a hagyományos, nagyobb lélegzetű színművek előadása. Erdélyben a falusi színjátszás nagyon hasznos a művelődés, az identitás-tudat megőrzése szempontjából. Tanácskozásokat tartottunk a színjátszás hagyományairól, anyanyelv-megőrző szerepéről mindhárom helyszínen. Legfőbb eredményünk – maguk a találkozók, egymás szokásainak, produkcióinak megismerése. Megtanultuk értékelni egymás teljesítményét, felmérni a kisebbségben élők közös sorsát. Ez felbecsülhetetlen – a múlt és a jövő megismerése szempontjából is. Drámapályázatunk során értékes alkotások születtek – a kisebbségi együttélés konfliktusairól és lehetőségeiről. 19 mű érkezett, ebből 6 színművet díjazott a zsűri, és nyomtatásban is megjelentettük a project tanulságaival együtt - “Anyanyelvünk közös kincsünk” – címmel. A kulturális együttműködés perspektíváit lelkesen üdvözölték minden térségben, különösen Erdélyben. “Az előadások színvonala biztosíték, hogy a találkozók folytatódni fognak” – hangzott el a DUNA TV riportjában. (TÉRKÉP: Székelyföldi magazin.)

Kapcsolódó képek:


Észrevételek, bejelentés
Amenyiben a fenti adatokban hibát talált, vagy más okból szeretne jelezni, itt elküldheti észrevételeit az adminisztrátornak. Észrevétel küldéséhez kérem jelentkezzen be!

Impresszum