REGIODESK hírlevél 56. szám
:::REGIODESK hírlevél:::56. szám:::2009. február 18.:::

Tartalom:

AKTUÁLIS TÉMA – Az Európai Unió Trió elnökségéről
Soros elnökség: Spanyolország
Magyarország EU-Elnöksége
Strukturált párbeszéd a fiatalokkal
Európai ifjúságpolitika

HÍREK
Megújul a Nemzeti Ifjúsági Információs és Dokumentációs Adattár – Várjuk javaslataikat
Megalakult a Foglalkoztatási és Szociális Fórum
3000 fiatal vesz részt az Arany János Tehetséggondozó Programban
A gyermek és fiatalkori bűnözés megelőzésének jó gyakorlatai
Minősítési program a hazai fesztiváloknak
Európai Uniós projektek a Roma közösségekért
Európa és Te: pillantás az EU 2009-es eredményeire
Legfrissebb adatok az ifjúsági munkanélküliségről
Egyenlő Bánásmód Hatóság – Ügyfálszolgálat Győr-Moson-Sopron megyében
Sikeresen zárult az idei első Eurodesk Képzés

PÁLYÁZATOK
Pályázati felhívás: „Együtt lenni jó” – A mesék és illusztrációk segítségével küzdjünk együtt a szegénység és a társadalmi kirekesztés ellen!
Pályázati ajánlások egy csokorban
Videóklip pályázat
EU fotóverseny: Mit jelent számunkra az Euró?Útnak indult a Roberto Cimetta Alap
Nemzetközi esszéverseny
Google Europe Ösztöndíj fogyatékkal élő diákok számára
Európai Vállalkozói Videó Díj 2010.
Európai Drogprevenciós Díj
TÁMOP-3.2.3./09/2 TÁMOP-3.2.3./09/2/KMR - Építő közösségek”,közművelődési intézmények az élethosszig tartótanulásért - 2. kör: A közművelődés a nem formális és informálistanulás szolgálatában

PROGRAMOK
Információs Nap a Fiatalok Lendületben Programról
Eastern Express – Képzés a nemzetközi ifjúsági csereprogramok minőségének fejlesztéséről a Fiatalok lendületben Program 3.1. – es alprogramjában
Ifjúsági munka Dél-Ukrajnában – tanulmányút
GAME – ON! – JÁTSZD TOVÁBB! – Képzés nemzetközi ifjúsági csereprogramokban alkalmazható játékokról és módszerekről
Project Cycle Mamagement – Training for inclusion
Második felhívás Fiatalok Lendületben Program kísérleti projektek megvalósítására Horvátországban
Települési Gyermek – és Ifjúsági Önkormányzatok XI. Országos Találkozója

AJÁNLJUK FIGYELMÉBE
Partnerkereső ifjúsági programokhoz a www.eurodesk.hu honlapon


AKTUÁLIS TÉMA – Az Európai Unió Trió elnökségéről

Az alábbiakban átfogó képet kívánunk adni az Európai Unió Trió elnökségéről (Spanyolország- Belgium-Magyarország), Magyarország 2011-es soros elnökségéről, az ifjúsági területet érintő tervekről, eseményekről, szereplőkről, valamint a fiatalokkal folytatott strukturált párbeszédről. 
Soros elnökség: SpanyolországSpanyolország 2010. január 1-jén átvette Svédországtól az Európai Unió soros elnökségét. Madrid, hat hónapos ciklusa alatt elsősorban a Lisszaboni Szerződés jelentette változásokat kell átültesse a gyakorlatba, de nem feledkezhet meg az elmúlt évtizedek leghevesebb gazdasági viharának hatásairól sem.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/euelnokseg/soroseuelnokseg

Magyarország EU-Elnöksége

2011 meghatározó év lesz Magyarország európai uniós tagsága szempontjából. A csatlakozás óta először állhat hazánk az Unió élére, vagyis fél éven keresztül formálója lehet az uniós napirendnek.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/euelnokseg/hueupres

Strukturált párbeszéd a fiatalokkalAz FSZH -  Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat célkitűzéseinek megfelelően és az Európai Bizottság direktíváival párhuzamban a fiatalok társadalmi részvételét növelő, a strukturált párbeszéd adta társadalmi lehetőségekre kívánt rávilágítani, amikor megrendelte a Strukturált párbeszéd: A fiatalok társadalmi részvételének növelése Magyarországon című  tanulmányt.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/euelnokseg/strukturaltparbeszed

Európai ifjúságpolitikaAz Európai Unióban az ifjúságpolitika - hasonlóan a munkaügyi és szociális területek többségéhez - alapvetően tagállami hatáskörbe tartozik, azonban ezen a területen is érvényesül a tagállamok szakpolitikáinak közelítése, a kiemelt célok érdekében tett együttes erőfeszítések, közös programok.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/euelnokseg/euifjpol
illetve a NIIDA-ban:
http://www.mobilitas.hu/niida/dokumentaciotar/publikaciok/452

HÍREK

Megújul a Nemzeti Ifjúsági Információs és Dokumentációs Adattár – Várjuk javaslataikat

A Nemzeti Ifjúsági Információs és Dokumentációs Adattárat (NIIDA) 2005-ben kezdte fejleszteni, majd 2007-ben indította el az FSZH - Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat a magyar ifjúsági munka szereplői részére.Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/hirek/3921

Megalakult a Foglalkoztatási és Szociális Fórum2010. február 11-én megalakult a Foglalkoztatási és Szociális Fórum a szociális és munkaügyi miniszter irányításával.  A Foglalkoztatási és Szociális Fórum a miniszter mellett működő konzultatív szervezet, amelynek célja az „Út a munkához” kormányzati program céljainak társadalmasítása, a társadalmi partnerek bevonása a program megvalósításába és nyomon követésébe, az eredmények értékelése, új javaslatok, ajánlások megfogalmazása, a program sikerének elősegítése. A Fórum tagjai a társadalmi partnerek képviselői.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/hirek/3884

3000 fiatal vesz részt az Arany János Tehetséggondozó ProgrambanAz Arany János Tehetséggondozó Program az elmúlt 10 évben a magyar oktatás egyik meghatározó, sikeres programjává nőtte ki magát. A programban tavaly óta azon tehetséges és rászoruló gyermekek is részt vehetnek, akik a jogszabály értelmében nem minősülnek hátrányos helyzetűnek. Ezt hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Arany János Tehetséggondozó Program 10 éves jubileumi ünnepségén pénteken. A programban részt vevő tanulók száma a 2009/2010-es tanévre 3000 főre emelkedett, a támogatás összege pedig több mint 2 milliárd forint - derült ki a minisztérium közleményéből.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/hirek/3875

A gyermek és fiatalkori bűnözés megelőzésének jó gyakorlatai

 
 Az Európai Bűnmegelőzési Hálózat „Legjobb Gyakorlatok Konferenciájának” témája 2009-ben a gyermek- és fiatalkori bűnözés megelőzése volt. Magyar vonatkozású következtetéseként megállapítható, hogy a társadalmi bűnmegelőzés gyakorlata illeszkedik a nemzetközi trendekhez. Elengedhetetlen azonban, hogy a programok és azok eredményeinek értékelése tudományos alapokra kerüljenek. A 2010. februárjában elkészült beszámolóban bemutatásra kerül az iskolai erőszak, az internetezés kockázatait vizsgáló legújabb tanulmányok megállapításai, és néhány külföldi jó gyakorlat.Beszámoló az Európai Bűnmegelőzési Hálózat (EUCPN) 2009. évi „Legjobb Gyakorlatok Konferenciájáról”
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/hirek/3828

Minősítési program a hazai fesztiváloknakA Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus internetes portált működtet Fesztiválregisztráció címmel a hazai fesztiválok nyilvántartására és minősítésére. A portál 2010-ben is várja a regisztrációkat.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/hirek/3781

Európai Uniós projektek a Roma közösségekértAz Oktatásügyi és Kulturális Főigazgatóság a Roma kisebbségekkel kapcsolatos EU programok bevonásának és hatásának megvitatása céljából konferenciát szervez. A rendezvény azon kiválasztott legjobb romákkal kapcsolatos projektek szelekciójára épül, amelyek az Európai Bizottság támogatásával valósultak meg.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/flp/hirek/3904

Európa és Te: pillantás az EU 2009-es eredményeireEz a könyvecske lényegre törő rálátást nyújt 10 olyan dologra, amit az Európai Unió 2009-ben elért, és amelyek mindannyiunk életét befolyásolják. Legyen szó a külföldről indított mobilhívások esetén elért megtakarításról, vagy az Alzheimer-kór kutatásának támogatásáról, az Európai Unió olyan szakpolitikák és gyakorlatok megvalósításáért dolgozik, amelyek közvetlenül befolyásolják az emberek életét és környezetét, határokon belül és kívül.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/flp/hirek/3839

Legfrissebb adatok az ifjúsági munkanélküliségről2009 novemberében az ifjúsági munkanélküliségi ráta (25 év alatt) 21.0% volt az euro-övezetben és 21.4% az Európai Unió 27 tagállamában. 2008 novemberében 16.6% volt mindkét zónában. Hollandiában mérték a legalacsonyabb értéket (7.5%), a legmagasabbakat Spanyolországban (43.8%) és Lettországban (36.3% 2009 harmadik negyedévében).
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/flp/hirek/3752

Egyenlő Bánásmód Hatóság – Ügyfélszolgálat Győr-Moson-Sopron megyébenAz Egyenlő Bánásmód Hatóság Győr-Moson-Sopron megyei referense minden hétfőn, 12-16 óra között Győrben az Esélyek Házában (Győr, Apáca u. 18.) tart ügyfélfogadást. Továbbá negyedéves beosztásban minden hónap utolsó hétfőjén 12-16 óra között a megye valamelyik kistérségében érhető el.Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/ndriszi/hirek/3933

Sikeresen zárult az idei első Eurodesk Képzés


2010. február 3. és 5. között került megrendezésre a hazai Eurodesk hálózat idei első képzése. A baráti, közvetlen hangulat lehetőséget teremtett a hatékony munkára és a tudásgyarapításra.
Bővebben:
http://www.eurodesk.hu/hirek/3864

PÁLYÁZATOK

Pályázati felhívás: „Együtt lenni jó” – A mesék és illusztrációk segítségével küzdjünk együtt a szegénység és a társadalmi kirekesztés ellen!

Az EU Bizottság döntése alapján 2010 a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve. Magyarországon a Gyermekkönyv szerzők és Illusztrátorok Egyesülete e témában az Együtt lenni jó című pályázatot hirdette meg, s így mesékkel és illusztrációkkal csatlakozik a súlyos társadalmi problémáról szóló kampányhoz. Az elkészülő alkotásokból országjáró vándorkiállítást terveznek rendezni.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/hirek/3885

Pályázati ajánlások egy csokorban

Az alábbi linken több pályázatot gyűjtöttünk egy csokorba, melyeket ajánlunk szíves figyelmükbe:

http://www.mobilitas.hu/hirek/3883
http://www.mobilitas.hu/hirek/3807

Videoklip pályázat

 
Az Európai Bizottság Audiovizuális Szolgálata videoklip pályázatot hirdet a MIPTV nemzetközi média fesztivál Content 360 szekciójával együttműködve.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/flp/hirek/3853

EU fotóverseny: Mit jelent számunkra az Euró?Útnak indult a Roberto Cimetta AlapAz EU 14-18 éves állampolgárai csapatokban vehetnek részt az Euró témakörének felfedezésén. A résztvevőknek egy saját maguk által készített, eredeti fotót kell nevezniük, amelyek az Euró vízióját mutatják be. Mit jelent számodra az Euró? Mit szeretsz vele kapcsolatban? A kép mellé rövid kísérőszöveget is mellékelni kell.
Bővebben:
http://www.eurodesk.hu/hirek/3893

Nemzetközi esszéversenyAz UNESCO és a Goi Peace Alapítvány kiírta a 2010-es év nemzetközi esszéíró versenyét, melynek megszólítottjai a fiatalok. Az idei verseny témája: „Szerepem a világ békéjének megteremtésében". Hogyan gondolod a békés és harmonikus világot? Te és a világon élő többi fiatal mit tehet annak érdekében, hogy ez az elképzelés megvalósuljon? A szervezők a világ minden tájáról invitálják a fiatalokat, egészen 25 éves korig (2010. június 30. határral nem töltik be), hogy elgondolásaikat és elképzeléseiket e téren fejezzék ki. Az esszé legfeljebb 800 szóból állhat, erre a felhívásra elkészített és még nem publikált műveket várnak. Gépelt és nyomtatott formában kell benyújtani angol, francia, spanyol vagy német nyelven.
Bővebben:
http://www.eurodesk.hu/hirek/3816

Google Europe Ösztöndíj fogyatékkal élő diákok számáraAz ösztöndíj célja a fogyatékkal élő diákok számítástechnika-tanulását gátló akadályok lebontása, tanulmányaik folytatásának ösztönzése és a technológia területén való aktív szerepvállalásuk előmozdítása. Az ösztöndíjra olyan, európai egyetemen tanuló, fogyatékkal élő diákok jelentkezhetnek, akik a 2010/11-es tanévben egyetemi alapképzésben (Bachelor) végzős hallgatók, vagy mesterképzés (Master), illetve doktori képzés (PhD) beiratkozott hallgatói, és állampolgárai vagy állandó lakosai egy európai országnak. A legjobb jelöltek pénzbeni díjazás mellett meghívást nyernek a Zürich-i Google Engineering Centre-be egy hálózatépítő találkozóra 2010 júniusában.
Bővebben:
http://www.eurodesk.hu/hirek/3812

Európai Vállalkozói Videó Díj 2010.Kreatív és eredeti, rövid (1-3 perces) videók nevezésével filmművészeti iskolák és egyetemek, üzleti és menedzserképző iskolák, üzleti hálózatok és szervezetek tagjai mind indulhatnak a három kategória egyikében: a "Vállalkozó szellem", az "Innovatív vállalkozások" és a "Felelős vállalkozás" tematikájában. A résztvevők az alábbi országokból érkezhetnek: az Európai Unió 27 tagállama, Norvégia, Izland, Liechtenstein, Horvátország, Macedónia, Montenegró, Albánia, Szerbia, Törökország és Izrael.
Bővebben:
http://www.eurodesk.hu/hirek/3783

Európai Drogprevenciós Díj

A díjat kétévente ítélik oda három, az Európa Tanács 47 tagállamának valamelyikében megvalósult ifjúsági drogprevenciós projektnek. Ezeknek teljes mértékben fiatalok közreműködésével kell megvalósulniuk, a projekt kialakítása, megvalósítása, a döntéshozatali folyamatok, a projektmenedzsment és az értékelés során egyaránt. A legjobbak díjat, oklevelet és pénzjutalmat nyernek. A Díjat az Európa Tanács Miniszteri Konferenciáján adják át 2010. november 3-4-én Strasbourgban.
Bővebben:
http://www.eurodesk.hu/hirek/3813

TÁMOP-3.2.3./09/2 TÁMOP-3.2.3./09/2/KMR - Építő közösségek”,közművelődési intézmények az élethosszig tartótanulásért - 2. kör: A közművelődés a nem formális és informálistanulás szolgálatában


A gyermek-és ifjúsági korosztály bevonása a formális oktatást támogató és kiegészítő új tanulási formákba, nem formális, informális tanulási programokba, szolgáltatásokba. A hátrányos helyzetű, rendszeres munkát nem végző csoportok bekapcsolása az egész életen át tartó tanulás folyamatába. A konstrukció mindezt a közművelődési intézmények és szervezetek nem formális és informális oktatási-nevelési szolgáltatásainak fejlesztése és támogatása révén valósítja meg. A fejlesztések hatásaként elsősorban a területi és társadalmi hátrányokkal sújtott népesség számára a közművelődési intézmények olyan kompetencia- és képességfejlesztő, akár egyénre szabott képzési programok nyújtására lesznek képesek, amelyeket ezek a csoportok máshol nem érhetnek el, s amelyek hatása hosszú távon is fenntartható és biztosítható.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/ndriszi/hirek/3935

PROGRAMOK

Információs Nap a Fiatalok Lendületben Programról
 
2010. február 22-én 14 órától a Budapesti Európai Ifjúsági Központban Információs napot tart a pályázati lehetőségekről a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat munkatársa.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/flp/hirek/3679

Eastern Express – Képzés a nemzetközi ifjúsági csereprogramok minőségének fejlesztéséről a Fiatalok lendületben Program 3.1. – es alprogramjában

 
Helyszín: Oroszország, KalinyingrádIdőpont: 2010. május 4-10.Munkanyelv: angolA képzés célja: támpontot és képzési lehetőséget nyújtani azoknak, akik nemzetközi ifjúsági cserék megvalósításán dolgoznak ahhoz, hogy minél eredményesebb és színvonalasabb projekteket építhessenek fel és valósíthassanak meg, különös tekintettel a kelet-európai és kaukázusi (EECA) térséggel való együttműködésekre.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/flp/hirek/3861

Ifjúsági munka Dél-Ukrajnában – tanulmányútHelyszín: Ukrajna, (Odessa, Kherson, Mykolayiv)Időpont: 2010. április 10-15.Munkanyelv: angolA tanulmányút célja, hogy a résztvevők megismerkedhessenek az ifjúsági munka helyzetével Dél-Ukrajnában, valamint döntéshozókkal és helyi szervezetekkel találkozhassanak.Résztvevők: kb. 25 fő, Magyarországról 1-2 főBővebben:
http://www.mobilitas.hu/flp/hirek/3859

GAME – ON! – JÁTSZD TOVÁBB! – Képzés nemzetközi ifjúsági csereprogramokban alkalmazható játékokról és módszerekről

Helyszín: Szlovákia, Novy Smokovec (Újtátrafüred)Időpont: 2010. április 7-12.Munkanyelv: angolA képzés célja: lehetőséget biztosítani fiataloknak és a velük dolgozó ifjúságsegítőknek arra, hogy a Fiatalok Lendületben Program 1.1 alprogramjában megvalósuló projektekhez új, saját módszereket és játékokat fejlesszenek ki együtt, egy nemzetközi összetételű csoportban.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/flp/hirek/3858

Project Cycle Mamagement – Training for inclusionA program kódja: 153Helyszín: Törökország, AntalyaIdőpont: 2010. május 24-30.Munkanyelv: angolA képzés célja: A képzés célja, hogy a résztvevők felderítsék és megvizsgálják a projektirányítás alapfogalmait és folyamatait, amelyek hozzájárulhatnak a jövőbeli interkulturális ifjúsági projektek sikeres megvalósulásához az esélyegyenlőség jegyében Európában. Továbbá célja az esélyegyenlőség témakörű projektek fejlesztése és előmozdítása a Fiatalok Lendületben Programban.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/flp/hirek/3793

Második felhívás Fiatalok Lendületben Program kísérleti projektek megvalósítására Horvátországban

Újabb lehetőségek nyílnak a horvát projektpartnerek számára, hogy ifjúsági programjaikhoz támogatást kapjanak közvetlenül saját országukban.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/flp/hirek/3798

Települési Gyermek – és Ifjúsági Önkormányzatok XI. Országos Találkozója

Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatok X. Országos találkozója után nagy örömünkre újra megalakult a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság! Úgy gondoltuk, hogy idén is megrendezzük ezt a tapasztalatszerző és kapcsolatépítő országos találkozót.A fiatalok közösségi életbe való szervezett bekapcsolódása Európa szerte elismert igény, meg kell ismernünk a felnőttek által működtetett demokratikus intézményrendszert, működtetését, hiszen előbb utóbb mi is felnőtté válunk. Célunk, az egyszerű találkozón kívül a további együttműködés igényének és lehetőségének feltárása, meghatározása.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/ndriszi/hirek/3889

AJÁNLJUK FIGYELMÉBE

Partnerkereső ifjúsági programokhoz a www.eurodesk.hu honlapon

Szeretnél társaiddal részt venni egy nemzetközi ifjúsági cserén vagy programon külföldön? Vagy talán Ti szeretnétek hasonlót szervezni Magyarországon. De van egy bökkenő, nem találtok külföldi partnert. Az alábbiakban, aktuális partnerkereséseket teszünk közzé, elsősorban a Fiatalok Lendületben Program keretében. Lehet, hogy csak Te szeretnél részt venni az Európai Önkéntes Szolgálatban, itt is tallálhatsz fogadóhelyeket. Ha mégsem találsz megfelelőt, keresd Eurodesk partnereinket, pontjainkat szerte az országban!
Bővebben:
http://www.eurodesk.hu/partnerflp

 A REGIODESK hírlevél az FSZH-Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Ifjúsági Iroda elektronikus kiadványa. Megjegyzéseit, észrevételeit, javaslatait az ndriszi@mobilitas.hu címre várjuk. 

 
 
Impresszum