REGIODESK hírlevel 50. szám
Tartalom:HÍREK
Megújult az Eurodesk Honlap
Állampolgári Részvétel Hete 2009. szeptember 21. – 27.
EU program: „Erasmus fiatal vállalkozóknak”: az első 100 fiatal már úton van
Play4Climate- az MTV fóruma Budapesten
Svédország az Európai Unió soros elnöke
Tanulás külföldön – a Bizottság nyilvános konzultációt indít a fiatalok számára elérhető mobilitási lehetőségekről
Jó példák Európából a Kreativitás és Innováció Évére fókuszálva
Aktív magyar részvétel Európa építésében
PÁLYÁZATOK
Folytatódnak a magyar-szlovák határon átnyúló fejlesztések
Az NCA Nemzetközi Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiuma pályázatot hirdet magyarországi civil szervezetek európai integrációs, nemzetközi és határon túli magyar civil kapcsolatainak támogatására. Pályázat kódja: NCA-NK-09-F

PROGRAMOK
Képzési felhívás: A gyermekek emberi jogi nevelése nem formális módszerekkel a Kiskompasz alapján
”APPETISER” – Kóstolj bele! Bevezető képzés kezdőknek a nemzetközi ifjúsági munkáról
Cultural Coach – Hosszú távú fejlesztő program a Fiatalok Lendületben Program lehetőségeiről nemzeti és kulturális kisebbségek fiataljaival dolgozó ifjúsági munkásoknak
REGIONET Képzés a nemzetközi ifjúsági kezdeményezésekről
”Többet adsz – többet kapsz!” – Testi fogyatékkal élők részvétele az Európai Önkéntes Szolgálatban – Kapcsolatépítő szeminárium
Eastern Expressz – Képzés a nemzetközi ifjúsági csereprogramok minőségének fejlesztéséről a Fiatalok Lendületben Program 3.1-es Alprogramjaiban
BITRIMULTI KÉPZÉS – Képzés kezdőknek a nemzetközi ifjúsági csereprogramok szervezéséről
COME Konfliktuskezelés EVS fogadóprojektek mentorainak és koordinátorainak
Nemzetközi SOHO képzés
European Citizenship – Nemzetközi képzési program az európai polgárságról
TIC TAC képzés – Nemzetközi képzési program fejlesztő projektek kidolgozásáról
Emberi jogi nevelési fórum – fiatalokkal és fiatalok által
HÍREK

Megújult az Eurodesk Honlap

Új felhasználó- és fiatalbarát környezet segíti a tájékozódást a hazai és az európai lehetőségek között. Az önkéntes munkavállalástól, az aktuális pályázatokig mindenről átfogó képet kaphat a látogató. A lendületes design és innovatív szolgáltatások is a folyamatosan frissülő honlap értékeit növelik. Külön érdekessége hogy, teret ad a fiatalok projektjeinek bemutatására.
A „kapcsolat” menü pont alatt közvetlenül felvehetik a kapcsolatot munkatársainkkal illetve az ország területén egyre nagyobb lefedettséggel bíró partnerhálózatunk tagjaival.
http://www.eurodesk.hu

Állampolgári Részvétel Hete 2009. szeptember 21. – 27.

 A Central and Estern European Citizens Network (www.ceecn.net) tagországai és tagszervezetei felhívással fordulnak mindazokhoz, akik fontosnak tartják a közösségi alapú társadalom kialakulását és ezért tenni is képesek/hajlandóak, hogy legyenek alakítói, vagy résztvevői az Állampolgári Részvétel Hete nemzetközi eseményeinek!
Bővebben:
http://www.eurodesk.hu/hirek/2784

EU program: „Erasmus fiatal vállalkozóknak”: az első 100 fiatal már úton van


Miközben a legtöbb ember a nyaralását tervezgeti, addig több száz fiatal, európai vállalkozó egy másfajta utazásra készül. Mióta 2009. februárjában elindult a legújabb, fiatal vállalkozóknak szóló európai mobilitási program körülbelül 700 vállalkozó küldte el jelentkezését és több mint 100 új és tapasztalt vállalkozók közötti cserét már elő is készítettek, melyek közül 20 még ezen a nyáron megvalósul.
Bővebben:
http://www.eurodesk.hu/hirek/2748

Play4Climate- az MTV fóruma BudapestenÚgy gondolod, hogy a klímaváltozás ellen az EU tud lépéseket tenni, de szeretnéd jobban megérteni, hogy pontosan mit is csinál? Vagy netalán szeretnél az uniós intézményeknek néhány javaslatot tenni azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudnak gondoskodni a bolygóról? Van mondanivalód és szeretnéd, ha meghallgatnának?
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/flp/hirek/2813

Svédország az Európai Unió soros elnöke

A pénzügyi válság és a munkanélküliség kezelése, valamint a klímaváltozás elleni küzdelem lesznek a svéd soros elnökség legfőbb prioritásai.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/flp/hirek/2589

Tanulás külföldön – a Bizottság nyilvános konzultációt indít a fiatalok számára elérhető mobilitási lehetőségekrőlAz Európai Bizottság kőzzétette a fiatalok tanulási mobilitásának elősegítéséről szóló zöld könyvet azzal a céllal, hogy vitát indítson arról, hogyan lehetne lendületet adni azon lehetőségeknek, amelyek lényege az európai fiatalok tudásának és készségeinek külföldi tanulás vagy munkavégzés keretében történő fejlesztése.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/flp/hirek/2688

Jó példák Európából a Kreativítás és Innováció Évére fókuszálvaA 2009-es Kreativitás és Innováció Európai Évére koncentrálva az Európai Bizottság kiadványt jelentetett meg, melyben bemutatja az Európa különböző országaiban a Fiatalok Lendületben Program keretein belül megvalósított legkreatívabb és leginnovatívabb projekteket.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/flp/hirek/2755

Aktív magyar részvétel Európa építésében Magyarország továbbra is az öt legaktívabb ország között szerepelt mind testvérvárosi projektek, mind civil szervezetek által kezdeményezett projektek között az Európa a polgárokért programban.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/hirek/2720

PÁLYÁZATOK

Folytatódnak a magyar-szlovák határon átnyúló fejlesztésekA Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mint a program Irányító Hatósága, együttműködésben a Szlovák Köztársaság Építésügyi és Régiófejlesztési Minisztériumával, 2009. június 29-én megjelentette a Magyar-Szlovákiai Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 2. pályázati felhívását.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/ndriszi/hirek/2833

Az NCA Nemzetközi Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiuma pályázatot hirdet magyarországi civil szervezetek európai integrációs, nemzetközi és határon túli magyar civil kapcsolatainak támogatására. Pályázat kódja: NCA-NK-09-F

A pályázat céljaJelen pályázat a civil társadalom erősítését, a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítését szolgálja. A pályázat célja a magyarországi civil szervezetek nemzetközi jelenlétének segítése, különös tekintettel az európai civil szervezetekkel és a határon túli szervezetekkel folytatott tevékenységre és az új szereplők megjelenésének biztosítására, továbbá a nemzetközi tapasztalatok hazai elterjesztésének, átadásának támogatása. A pályázat az alábbi kategóriákban nyújtható be:  F/1: Magyarország 2011-es EU soros elnökségének össztársadalmi szintű megismertetése, valamint a civil szervezeti részvétel elősegítése már az előkészítés fázisában F/2: A Kárpát-medencében megvalósuló civil szervezetek közötti magyar-magyar együttműködés F/3: Magyarországi civil szervezetek külföldi és nemzetközi szervezetekkel való együttműködése  A támogatásra rendelkezésre álló forrás mértéke Az NCA Nemzetközi Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiuma az arra érdemes pályázatok között összesen186 804 000 Ft-ot, továbbá a pályázat értékeléséig a Nemzeti Civil Alapprogramról szóló 2003. évi L. törvény 11. §-ának rendelkezése alapján befolyó bevétel összegét oszthatja szét. Az egyes alkategóriák közötti forrásfelosztásról szóló döntést a kollégium a beérkező pályázatok ismeretében hozza meg.  Az alábbi szervezetek nyújthatják be elektronikus pályázatukat: közhasznú vagy kiemelkedően közhasznú minősítéssel rendelkező társadalmi szervezetek, alapítványok, amelyeket a bíróság 2008. január 1. előtt jogerősen nyilvántartásba vett és az alapszabályuknak, illetve alapító okiratuknak megfelelő tevékenységüket ténylegesen folytatják.  Pályázhatnak a 2008. január 1. előtt jogerősen bejegyzett szervezetek is, amelyek a közhasznúsági nyilvántartásba vételüket a pályázat kiírásának évében kezdeményezték és azt a pályázat benyújtásáig jogerősen elnyerték. az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerben (EPER) regisztráltak a pályázati útmutató 4.1.1. pontja szerint. Bővebben:
http://www.nca.hu/?page=tender/details&manager=ESZA&tend_id=541  

PROGRAMOK

Képzési felhívás: A gyermekek emberi jogi nevelése  nem formális módszerekkel a Kiskompasz alapján
Emberi jogi nevelési fórum – fiatalokkal és fiatalok által

A Mobilitás 2009. augusztusában jelenteti meg magyar nyelven az Európa Tanács által 2008-ban kiadott Kiskompasz – Kézikönyv a gyermekek emberi jogi neveléséhez című kiadványt a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és az Európa Tanács támogatásával. A Kiskompasz megjelentetésével egy időben 30 órás akkreditált képzést indítunk.
A képzés ideje: 2009. szeptember 3-6.
Helyszíne: Budapesti Európai Ifjúsági Központ
A képzés célja: A 7-13 éves gyerekek képzésével-oktatásával foglalkozó szakemberek emberi jogi nevelésre való felkészítése formális és nem-formális nevelési közegekben, nem-formális tanulási módszerekkel, a Kiskompasz gyakorlatainak megismerése, a résztvevők állampolgári, személyközi, interkulturális és szociális kompetenciáinak fejlesztése.
Jelentkezési határidő: 2009. augusztus 24.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/hirek/2789

”APPETISER” – Kóstolj bele! Bevezető képzés kezdőknek a nemzetközi ifjúsági munkáról A képzés célja nemzetközi „élményhez”, tapasztalathoz juttatni a résztvevőket, ezáltal megalapozni a nemzetközi ifjúsági munkára, az Fiatalok lendületben Programban való részvételre történő felkészülésüket.
Helyszín: Szlovákia
Időpont: 2009. november 11-15.
Jelentkezési határidő: 2009. szeptember 1.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/flp/hirek/2793

Cultural Coach – Hosszú távú fejlesztő program a Fiatalok Lendületben Program lehetőségeiről nemzeti és kulturális kisebbségek fiataljaival dolgozó ifjúsági munkásoknak

A projekt célja és háttere: képzési és továbbfejlesztési lehetőséget biztosítani azoknak az ifjúsági területen dolgozó segítőknek, akik saját kulturális/nemzeti kisebbségük fiataljainak képviseletében kapcsolódási pontot létesítenek a Fiatalok lendületben Program, annak Nemzeti Irodái és fiataljai között.
Helyszín: több helyszín (pl. Magyarország, Finnország)
Jelentkezési határidő: 2009. október 1.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/flp/hirek/2775

REGIONET Képzés a nemzetközi ifjúsági kezdeményezésekről

A képzés célja: A balti-, és a visegrádi országokból, valamint Ausztriából érkező résztvevők hozzásegítése új együttműködések kialakításához, annak érdekében, hogy hatékonyabban tudjanak dolgozni Nemzetközi Ifjúsági Kezdeményezések kidolgozásában.
Helyszín: Lengyelország, Konstancin-Jeziorna
Időpont: 2009. november 10-15.
Jelentkezési határidő: 2009. szeptember 30.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/flp/hirek/2726

”Többet adsz – többet kapsz!” – Testi fogyatékkal élők részvétele az Európai Önkéntes Szolgálatban – Kapcsolatépítő szeminárium

 A program célja: Lehetőséget teremteni testi fogyatékkal élő fiataloknak az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) tanulási folyamatában való részvételre. Növelni a testi fogyatékkal élők részvételét az EVS-ben.
Helyszín: Dánia
Időpont: 2009. november 11-15.
Jelentkezési határidő: 2009. szeptember 25.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/flp/hirek/2725

Eastern Expressz – Képzés a nemzetközi ifjúsági csereprogramok minőségének fejlesztéséről a Fiatalok Lendületben Program 3.1-es Alprogramjaiban  A képzés célja: támpontot és képzési lehetőséget nyújtani azoknak, akik nemzetközi ifjúsági cserék megvalósításán dolgoznak ahhoz, hogy minél eredményesebb és színvonalasabb projekteket építhessenek és valósíthassanak meg, különös tekintettel a kelet-európai és a kaukázusi térséggel való együttműködésekben.
Helyszín: Isztanbul, Törökország
Időpont: 2009. október 25-31.
Jelentkezési határidő: 2009. augusztus 23.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/flp/hirek/2702

BITRIMULTI KÉPZÉS – Képzés kezdőknek a nemzetközi ifjúsági csereprogramok szervezéséről
 
 A képzés célja: lehetőséget biztosítani azoknak, akik a nemzetközi ifjúsági csereprogramok szervezésében még nem rendelkeznek tapasztalattal.
Helyszín: Görögország
Időpont: 2009. november 4-8.Jelentkezési határidő: 2009. augusztus 24.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/flp/hirek/2667

COME Konfliktuskezelés EVS fogadóprojektek mentorainak és koordinátorainak

A szeminárium célja:
  • EVS fogadóprojektek minőségének javítása
  • A konfliktuskezelés -elemzés képességének fejlesztése (az EVS fogadóprojektek szereplői között)
  • Az EVS projektekben részt vevő partnerek szerepének tisztázása (küldő szervezet, fogadó szervezet, önkéntes, nemzeti iroda), különös tekintettel a koordinátorok és a mentorok kötelezettségeire és jogaira.
  • Mindazon lehetséges okok feltérképezése, amelyek konfliktusok forrásai lehetnek egy EVS projektben
  • Az EVS projektben részt vevők közötti kulturális különbségek elfogadásának és megértésének továbbfejlesztése
  •  EVS projektekben szerzett tapasztalatok megosztása
 Helyszín: Szlovákia
Időpont: 2009. október 23-29.
Jelentkezési határidő: 2009. szeptember 20.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/flp/hirek/2806

Nemzetközi SOHO képzésA képzés céljai:A SOHO képzés általános célja az EVS projektek minőségi színvonalának emelése.Konkrét célok:az EVS program és a mögötte húzódó társadalmi és személyes fejlesztési célok mélyebb megismerése;az EVS projektek interkulturális dimenziójának megtapasztalása;az EVS partnerek közötti együttműködések fejlesztése;az EVS projektek minőségének javítása, a minőségtudatosság szorgalmazásaa (küldő és fogadó oldali) mentor szerepével és munkájával kapcsolatos képességek, készségek és ismeretek fejlesztése;a (küldő és fogadó oldali) mentorok saját munkájukra/ szerepükre való reflektálása;pozitív és negatív tapasztalatok, 'jó példák' egymással való megosztása.Helyszín: Franciaország
Időpont: 2009. november 18-22.
Jelentkezési határidő: 2009. szeptember 8.
Bővebben:http://mobilitas.hu/flp/hirek/2808

European Citizenship – Nemzetközi képzési program az európai polgárságrólA képzés célja:az ifjúsági szakemberek és ifjúsági vezetők szakmai fejlődésének elősegítése az európai polgárság fogalmának kibővítésével, jobb megértésével;az európai polgárság témakörének feltérképezése és a benne rejlő lehetőségek megismerése;képessé tegye a résztvevők arra, hogy az európai polgárság által nyújtott lehetőségeket hasznosítsák, beépítsék saját munkájukba.
Helyszín: Szlovénia
Időpont: 2009. november 23-29.
Jelentkezési határidő: 2009. szeptember 13.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/flp/hirek/2809

TIC TAC képzés – Nemzetközi képzési program fejlesztő projektek kidolgozásáról

A képzés célja: a nemzetközi képzés a 4.3-as kategória keretében megszületendő projektek tervezéséhez és megvalósításához kíván szakmai segítséget nyújtani. A képzés gyakorlatias szemléletével és a nem-formális pedagógia módszereivel szeretné abban segíteni a résztvevőket, hogy éljenek a 4.3-as kategória pályázati lehetőségeivel, és a helyi szükségletekre építve felhasználják az alprogramot. A képzés maga is példája kíván lenni egy lehetséges pályázati projektnek az 4.3-as kategória keretében, a gyakorlati tapasztalatszerzés lehetőségével így tovább kívánja segíteni a résztvevőket a saját projektjeik megtervezésében és lebonyolításában. A képzésnek nem elsődleges célja a szakmai partnerkapcsolatok elősegítése, mégis kiváló lehetőséget kínál arra is, hogy a résztvevők jövőbeni nemzetközi projektjükhöz partnerszervezeteket találjanak.
Helyszín: Svédország
Időpont: 2009. november 23-29.
Jelentkezési határidő: 2009. szeptember 13.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/flp/hirek/2810

Emberi jogi nevelési fórum – fiatalokkal és fiatalok általAz Európa Tanács Ifjúsági és Sport Igazgatósága fórumot szervez Emberi jogi nevelési fórum – fiatalokkal és fiatalok által címmel.
Helyszín: Budapesti Európai Ifjúsági Központ
Időpont: 2009. október 14-18.
A fórum célja az emberi jogi nevelés népszerűsítése, megszilárdítása és fejlesztése fiatalokkal és fiatalok által, az Európa Tanács küldetésével összhangban.
Jelentkezési határidő: 2009. augusztus 31.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/hirek/2770

Impresszum