Az Európai Unió keresi az újságírás fiatal csillagait

Az Európai Unió keresi az újságírás fiatal csillagait 
Elindult az Európai Fiatal Újságíró Díj 2010!

Az Európai Bizottság Bővítési Főigazgatósága harmadik alkalommal hívja versengésre a fiatal európai újságírókat. Az Európai Fiatal Újságíró Díj 2010 az Európai Unió bővítési politikájának témaköréhez kapcsolódóan keresi Európa legjobb fiatal újságíróit.

Az Európai Fiatal Újságíró Díj (EYJA) a 17 és 35 év közötti újságírókat célozza meg. A pályázat lehetőséget nyújt arra, hogy a bővítést kreatív és gondolatébresztő szemszögből mutassák be és kifejtsék róla véleményüket. A verseny 2009. október 20-tól 2010. február 28-ig tart, a pályázat a nyomtatott és online cikkek mellett a rádiós újságírók számára is nyitva áll. A felhívásra az EU tagállamainak állampolgárai mellett a tagjelölt országok, a potenciális tagjelölt országok, illetve Izland állampolgárai is jelentkezhetnek.

A 36 nemzeti győztest szakmai zsűri választja ki minden pályázó országban, a pályaművek értékelésénél a beadott cikkekben és rádiós anyagokban megnyilvánuló újságírói tehetséget értékelik.  Ezután egy nemzetközi zsűri ítéli oda a díjakat három kategóriában: „A legeredetibb”, „A legjobb kutatómunka”, és „A legjobb újságírói stílus”. A három különdíjas kulturális kirándulást nyer egy általuk választott európai fővárosba.

Olli Rehn, az EU bővítési biztosa így üdvözölte az Európai Fiatal Újságíró Díj 2010 pályázatot: „A harmadik Európai Fiatal Újságíró Díj folytatja a kiváló újságírók felfedezését és jutalmazását, illetve lehetőséget biztosít az Európai Bizottságnak, hogy Európa legígéretesebb fiatal újságíróival váltson gondolatokat az EU bővítési politikájának legfontosabb kérdésköreiről.”
Az Európai Fiatal Újságíró Díj nyertesei 2010 májusában Isztambulba tehetnek látogatást. Isztambul, a 2010-es év egyik kulturális fővárosaként ideális terepet biztosít a győzteseknek, hogy interkulturális környezetben szélesítsék látókörüket. A kirándulás végén egy konferenciára kerül sor, ahol nemzetközi szakértők cserélnek véleményt az EU bővítésének kérdéseiről, az európai kultúráról és identitásról.

Kérjük, hogy a versennyel kapcsolatos további információért látogassa meg a verseny honlapját: www.EUjournalist-award.eu!


Sajtókapcsolat:
László Mónika, Pataki Melinda
Prime Time Communications
+36 1 336 0840