Mobilitás szakmai nap- 2009. november 28.

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal- Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálata 2009. november 28-án, 10.30-17.00 között tartja meg hagyományszerűen a  „Mobilitás szakmai nap” évzáró rendezvényét. A szakmai nap keretein belül, mintegy összefoglalva a 2009-es év ifjúsági eseményeit, eredményeit,  civil szervezeti börze keretében hazai ifjúsági szervezetek mutatkoznak be, illetve  átadásra kerülnek a „Mobilitás-díjak”. A rendezvény a Budapesti Európai Ifjúsági Központban (1024. Budapest, Zivatar u. 1-3) kerül megrendezésre.

MOBILITÁS SZAKMAI NAP

2009. november 28.

Budapesti Európai Ifjúsági Központ
1024 Budapest, Zivatar u. 1-3.

Program
9.30-10.30  Regisztráció
10.30-10.45  Megnyitó  Veres Judit – Igazgató, Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat
10.45-11.00  Köszöntő Antje Rothemund – Igazgató, Budapesti Európai Ifjúsági Központ
11.00-11.40 365 nap alatt az ifjúsági munka körül - Kitekintés az év legfontosabb ifjúságszakmai eseményeire, példaértékű kezdeményezéseire
11.40-12.30 Improvizációs színházi előadás (Rögtönzések Színháza- A Lakmusz)
12.30-13.30 Ebéd
13.30-14.30 Mobilitás-díjátadó - Elismerések az ifjúsági munka 2009. évi legjobbjainak beszédet mond: Rauh Edit SZMM, esélyegyenlőségi szakállamtitkár / Bodor Tamás SZMM, Gyermek és Ifjúsági Osztály főosztályvezető-helyettes  

14.30- 17.00 „KAVALKÁD”
• Civil szervezetek börzéje
• Díjnyertes projektek és szervezeteik bemutatója
17.00 Mesével és Ritmussal Alapítvány – Tradicionális afrikai ritmusok

A rendezvény kísérőeleme: Ifjúságszakmai könyvnap
A Könyvnap célja, hogy a nagyközönség, az ifjúsági szakma elé tárja az utóbbi években megjelent ifjúsági munkához, ifjúságkutatáshoz és ifjúságpolitikához kapcsolódó szakmai könyveket, gyakorlati segédleteket, fogalomtárat, képzési útmutatókat. A stand széles kínálatát nemcsak a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat által megjelentett kiadványok, hanem egyéb, fiatalokkal és ifjúságsegítéssel foglalkozó intézmények, civil szervezetek, szolgáltató központok könyvei is gazdagítják.

Részvétel szándékát november 26. 17 óráig jelezze a rendezveny@mobilitas.hu e-mail címen.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a rendezvényen.

A KAVALKÁD programja:

MOBILITÁS szakmai nap- KAVALKÁD 
(civil szervezetek börzéje és díjnyertes projektek bemutatója)
2009. november 28.
14.30-17.00
Budapesti Európai Ifjúsági Központ, 1024. Budapest, Zivatar u.1-3.
IdőpontSzervezet- Program címeProgram leírása
A terem -4. emelet  
15.30- 16.30Többkultúrájú Családok Egyesülete: Virtuális valóság a digitális művészetbenVideo szemüveges audiovizuális installáció. A valóság egy kamerán keresztül látható a video szemüvegen viszont ez a valóság keresztül megy a számítógépen és különböző élő digitális manipulációk segítségével szürreális élményeket képez.
   
B terem -4. emelet  
14.30-14.55TIED- Talentum Ifjúsági Egyesület Diszel: TIED= MIENKA TIED Talentum Ifjúsági Egyesület tagjai 3 éve tevékenykednek azon, hogy megmozgassák a település apraját-nagyját. Hogy hol, mikor, hogyan, mivel, kivel? Megmutatjuk!
15.00-15.45Ormánsági Kistérségi Ifjúságsegítő Szolgálat- Kémes: Van választásod!- Társadalmi célú hirdetések Ormánsági Fiatalokkal 
15.45-17.00Egyesek Ifjúsági Egyesület és Demokratikus Ifjúságért Alapítvány: 3 + Megmutatni- Megmozgatni MegtartaniAz Egyesek Ifjúsági Egyesület három külön-külön és együtt is élvezhető tréningei 2009 áprilisa és augusztusa óta kerülnek megrendezésre, mindegyiket egy 6 hónapos szakmai gyakorlat követett. Ezt szeretnék bemutatni a tréningek résztvevőivel együtt. Közös együttműködésben a Demokratikus Ifjúságért Alapítvánnyal egy izgalmas interaktív lehetőséget biztosítunk a résztvevők számára az ismerkedéshez, új együttműködések kialakításához.
   
C terem -4. emelet  
14.30-14.50Mesével és Ritmussal Alapítvány: Ritmusok szárnyánAz Alapítvány egy afrikai dob és ahhoz kötődő tradicionális ritmusok segítségével az elmúlt 3 évben 3 projektet valósított meg a Fiatalok Lendületben Program segítségével. Koncerteket szerveztünk, használtuk a dobokat és ritmusokat beszédhibás gyerekek művészeti terápiás kezelésére, valamint különböző országokból származó fiatalok összehozására. A Kavalkádon e 3 projektbe szeretnénk betekintést nyújtani egy prezentáció keretében. 
14.50-15.20Diadém Rerndezvényiroda: 24 órás vetélkedő " Aludj máskor ifjúsági rendezvény24 órás vetélkedő " Aludj máskor ifjúsági rendezvény. Rendezvényünk az ország 5 városában évek óta az ifjúsági közönség kedvenc programja. A vetélkedő kiválóan alkalmas ifjúsági projektek megvalósítására, kezdeményezésére, közösségépítő ereje pedig felbecsülhetetlen. 
15.20- 15.40Tegyünk Együtt az Ifjúságért Alapítvány: Szerva itt- csere itt!Szerva itt – csere itt!  Szerválunk: Feldobunk labdákat, lehetőségeket, eszközöket – megismerhettek egy fejlesztő projektet, vagyis képzésünket ifjúsági cserék létrehozásáról a Fiatalok Lendületben Program keretében. Aztán nálatok a labda! ;)
15.40-16.00LÁSS- Látássérültek Szabadidős SportegyesületeIsmerd meg a vakok sportvilágát! A Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete interaktív sport- és szabadidős programokkal vár mindenkit! Kipróbálhatjátok, milyen vakon nordic-walkingolni, biciklizni, beszélgethetsz vak sportolókkal, a standunknál pedig vakoknak készült játékokban próbálhatod ki magad. 
16.00-16.20Szajoli Fiatalok Közössége: "Mindig kell egy barát…"„Mi megmutatjuk hogyan szereztünk Barátokat! A jásziványi és az egyeki fiatalok közreműködésével. Gyere és ismerj meg Bennünket!
16.20-16.50Messzelátó EgyesületPrezentációnkban sok-sok képpel tűzdelve szeretnénk bemutatni az ez évi eredményeinket. Tudj meg többet arról, hogy micsoda is az a baobab klímavédelmi túra, land- art, klímafürdő és Budapest zöld oldala. 
   
Disco terem - alagsor  
14.30-15.00Mi egy Másért Gyulai Gyermekekért és Ifjúságért Közhasznú Egyeseület : Hetedhét Játékváros című projekt bemutatása A játékváros célja és alapelve az életre nevelés játékos eszközökkel, olyan értékek átadása, melyek a felnőtté válás nélkülözhetetlen elemei (önállóság, kommunikáció, véleményük vállalása, problémamegoldás, felelősségtudat kialakítás, demokráciára nevelés, a "munka" megszerettetése, a pénz értékének és fogalmának kialakítása és a környezettudatos élet, stb.). A Hetedhét Város "szülőmentes övezet".
15.00-15.15Zalai Hazatérők Egyesülete A Zalai Hazatérők Egyesületének és munkájának bemutatása stand jelleggel, ahol szóróanyagokkal és személyes tapasztalatainkkal állunk az érdeklődők rendelkezésére.  Egy prezentációban pedig rövid összefoglalót hallhatnak egyesületünkről, munkánkról.
15.15-15.45Gyermekek Háza és Kocka Tervezőművészek Egyesülete Bemutatkozik a Gyermekek Háza JÁTSZÓS TÖRI programsorozata és a FREE ROOM elnevezésű ifjúsági játék
15.45-16.20Útilapu Hálózat- SCI Hungary: workshop a béke és annak mindennapi életünkben való szerepérőlMit is jelent a béke? Mit tudsz te tenni a világbékéért, hiszen csak egy apró csepp vagy a tengerben? Interaktív workshopunkon meglátod, hogy ez közel sincs így. „Azt gondolod, túl apró vagy, ezért nincs hatásod? Akkor tölts egy éjszakát összezárva egy szúnyoggal!”
16.20-16.35Várpalotai Ifjúsági Ház   Az ország kisvárosai között Várpalota egyedülálló, a mai gazdasági helyzetben példaértékű, hiszen 2009 májusában ifjúsági ház nyitotta meg kapuit! Szeretettel várjuk a fiatalokat, szívesen vesszük ötleteiket, segítünk azokat megvalósítani!
16.35-16.55ÉDI Egyesület ( Észak-dunántúli Ifjúságért )A Kavalkádon levetítjük az ÉDI-csoport két bemutatóját, valamint egy rövid prezentációval vázoljuk csapatunk 2009-es eredményeit és jövőbeli terveit.
   
FÖLDSZINT  
Mobilitás- kávézó rész  
14.30-14.45KEHOFA - Kevermesi Honismeretért és Falusi Turizmusért EgyesületBemutatjuk a KEHOFA tevékenységét, programjait, projektjeit. 
14.45-15.10Tempus Közalapítvány: tájékoztatás nemzetközi együttműködéseket és továbbképzéseket támogató, európai uniós oktatási pályázatokrólTájékoztatást nyújtunk a Tempus Közalapítvány által kezelt, nemzetközi együttműködéseket és továbbképzéseket támogató, európai uniós, oktatási pályázatokról.
15.10-16.10NIIDA kerekasztal Kötetlen beszélgetés a megújuló Nemzeti Ifjúsági Információs és Dokumentációs Adattárról
16.10-16.40Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás: A SIPKA létrejöttének és működésének bemutatásaPrezentáció a SIPKA létrejöttéről és működéséről
16.40-17.00Gyöngyösi Ifjúsági Iroda 
Mobilitás-tárgyaló rész  
14.30-16.50 Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás- lepedőfestés: Mi nekünk a MOBILITÁS? Az érdeklődők továbbá puzzle-páros versenyen vehetnek részt apró jutalmakért. Közben fotók és sajtóanyagok megtekintésére nyílik lehetőség.Lepedőfestés: Mi nekünk a MOBILITÁS? Az érdeklődők továbbá puzzle-páros versenyen vehetnek részt apró jutalmakért. Közben fotók és sajtóanyagok megtekintésére nyílik lehetőség.
   
Kisterem - bejáratnálJátssz és lazulj! - különböző játékok várnak a szőnyeges, puffos kuckóban, ahol beszélgethetsz vendégeinkkel és a szervezetek képviselőivel 
14.30-15.45Emberség erejével Alapítvány: Legózz a jogokértGyere és készíts „legó képregényt” egy olyan történetből, ami szerinted kapcsolódik az emberi jogokhoz. A műved haza is viheted, és ha beleegyezel, akkor egy képregény füzetbe is bekerül. 
15.45-17.00Rögtönzések Színháza- A Lakmusz 
   
   
KERT + Parkolójó idő esetén  
 Mini Ifjúsági Szolgálat: Interaktív bemutatkozás játékokkal 
 LÁSS- Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete: Ismerd meg a vakok sportvilágát! A Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete interaktív sport- és szabadidős programokkal vár mindenkit! Kipróbálhatjátok, milyen vakon nordic-walkingolni, biciklizni, beszélgethetsz vak sportolókkal, a standunknál pedig vakoknak készült játékokban próbálhatod ki magad.  

 

A KAVALKÁDON standoló szervezetek:

Hang- Kép Kulturális Egyesület
Zalai Hazatérők Egyesülete
Keret Kulturális és Szabadidős Egyesület
Gyermekek Háza és Kocka Tervezőművészek Egyesülete
Diadém rendezvényiroda- 
Egyesek Ifjúsági Egyesület - Demokratikus Ifjúságért Alapítvány
Mezőkövesdi Ifjúsági Információs Pont és Ifjúsági Klub
Többkultúrájú Családok Egyesülete
Fiatalok Fiatalokért Egyesület
Nap-Út Alapítvány
Tempus Közalapítvány 
Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete- LÁSS