Fiatalok Lendületben Program
ELÉRHETŐSÉGEK
NCSSZI - Fiatalok Lendületben Programiroda

1134 Budapest, Tüzér u. 33-35.
E-mail: ifjusag.eu@mobilitas.hu
Tel.: (+36-1) 237-6700
Fax: (+36-1) 237-6760
GALÉRIA
FLP | YOUTHPASS
YOUTHPASS

Mi is az a Youthpass tanúsítvány?

 

A Youthpass tanúsítvány a Fiatalok Lendületben Program résztvevői számára rendelkezésre álló új típusú tanúsítvány annak bemutatására, hogy mivel foglalkoztak és mit tanultak a projektjük során. 2010. április 1-től az ifjúsági cserék, az ifjúsági kezdeményezések, az EVS projektek és a képzések minden résztvevője megkaphatja a Youthpass tanúsítványát, és ez csak a kezdet: a lehetőség idővel további alprogramokra és kategóriákra is kiterjed majd.A tanúsítványokat magyar nyelven jelenleg csak az ifjúsági cserékre és az Európai Önkéntes Szolgálat alprogramokra lehet kiállítani.

A Youthpass tanúsítvány rendszerének kialakítására a Fiatalok Lendületben Program keretében folyó nem-formális tanulás elismerésének és elismertetésének elősegítése érdekében került sor. A Youthpass tanúsítvány létrehozásáról szóló döntés a résztvevők és a projektgazdák azon egyértelmű igényére alapozva született, hogy a Programban való részvétel igazolható legyen és a projektek során zajló tanulás eredményei láthatóvá váljanak.

Az Európai Unióban elsőként a Youthpass tanúsítvány bevezetésével ténylegesen elismerhetővé válnak azok a tapasztalatok, amelyekkel a fiatalok a Fiatalok Lendületben Programban való tevékeny részvételük során gazdagodnak.

A Youthpass tanúsítvány kidolgozásához az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetenciák rendszere szolgált alapul, amelyet az Európai Parlament és a Tanács 2006 decemberében fogadott el. (teljes szöveg elérhető a hasznos anyagok linkjei között)

A Youthpass tanúsítvány támogatást nyújt a fiatalok számára, hogy a Fiatalok Lendületben Programban való részvételük során szerzett tapasztalataikat a lehető legjobban hasznosíthassák.


            Mi a Youthpass tanúsítvány?

         Mi NEM a Youthpass tanúsítvány?

 

az adott tevékenység szervezőinek igazolása a részvételről.

 

nem olyan dokumentum, amely a tulajdonosát bármire is feljogosítja.

 

 

a lebonyolított tevékenység leírása (jelenleg egyelőre csak az ifjúsági cserék, az önkéntes szolgálat projektek és a képzések esetében - a kör azonban további alprogramokkal és kategóriákkal bővül a jövőben).

 

nem kompetenciák formális elismerése, akkreditációja.

 

 

 

személyreszabott leírás

  • - a tulajdonosa által végzett tevékenységekről
  • - a tevékenységek során lezajlott tanulási folyamatról és annak eredményeiről.

 

nem helyettesít semmilyen képesítésről szóló bizonyítványt, oklevelet.

 

a Fiatalok Lendületben Program keretében megvalósított tevékenységek résztvevőinek szóló tanúsítvány.

 

 

nem a Fiatalok Lendületben Programon kívüli bármely tevékenység résztvevőinek szóló tanúsítvány.

 

 

olyan eszköz, mely segítségével az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetenciák a gyakorlatba ültethetők.

 

 

 

nem alkalmazható a 2006. végén lezárult Ifjúság 2000-2006 Program keretében megvalósult tevékenységek során tanultak bemutatására.

 

 

szigorúan a nem-formális tanulás és nevelés alapelveire épül.

 

 

 

az Európai Bizottság Fiatalok Lendületben Programja támogatását élvezi.

 

 

 

a Fiatalok Lendületben Program keretében tanultak láthatóbbá tételének egy módja.

 

 

 

a Fiatalok Lendületben Program keretében megvalósult tevékenységek bemutatása közérthető - az ifjúsági területet kevésbé ismerők számára is értelmezhető - módon.

 

 

 További információk:

 Kulcskompetenciák

YOUTHPASS kiállítása

Hasznos anyagok, segédletek

 

nyomtatási nézet | utolsó módosítás: 2010. 08. 03.
Impresszum