Fiatalok Lendületben Program
ELÉRHETŐSÉGEK
NCSSZI - Fiatalok Lendületben Programiroda

1134 Budapest, Tüzér u. 33-35.
E-mail: ifjusag.eu@mobilitas.hu
Tel.: (+36-1) 237-6700
Fax: (+36-1) 237-6760
GALÉRIA
Tippek az önkéntesek felkészítéséhez (küldő szervezeteknek)
A pályázat benyújtása előtt:
- Az önkéntes megismerése, igényeinek felmérése
- Az önkéntes profiljának megfelelő fogadó projektek kiválasztása az önkéntessel közösen
- Segítségnyújtás a megfelelő önéletrajz és motivációs levél megírásához
- Kapcsolattartás a lehetséges projektpartnerekkel

A pályázat megírása:

A pályázat megírása az összes projektpartner bevonásával történik (küldő-fogadó szervezet, önkéntes), ahol a résztvevők különös figyelmet szentelnek az "Tevékenységről szóló megállapodás" tartalmának (ld. mi szerepeljen az activity agreement-ben részt). Ez azért kiemelten fontos, mert minden lényeges részlet itt kerül lefektetésre az önkéntes külföldi tartózkodásával kapcsolatban. Ez a dokumentum gyakorlatilag egy szerződés, ahol a projektpartnerek meghatározzák, hogy mit várnak el egymástól, milyen jogaik és kötelezettségeik vannak egymás felé. A projekt során felmerülő esetleges vitás kérdések esetében az ’Activity agreement’-ben megfogalmazottak szerint kell eljárni.

Amennyiben a pályázat támogatásra került, a küldő szervezet feladata az önkéntes felkészítése a kiutazás előtt. A felkészítési-, utazási- illetve egyéb speciális költségek fedezéséhez a küldő szervezet a pályázatban meghatározott pénzügyi támogatást kap.
Az önkéntes szolgálatban való részvétel az önkéntes számára ingyenes, a szolgálat megkezdése előtt felmerülő költségek a küldő szervezetet terhelik.

Ajánlás az önkéntes felkészítésére kapott pénzügyi támogatás felhasználására:

• Kapcsolattartási költség a fogadó szervezettel (telefon, internet, illetve postaköltség)
• Kapcsolattartási költség az önkéntessel a projekt teljes időtartama alatt (telefon, internet, illetve postaköltség)
• Mentorálási költség
• Az önkéntes felkészülését segítő eszközök vásárlása: pl. szótár, útikönyv, cd, dvd, indokolt esetben nyelvtanfolyam
• Magyarországot, a magyar kultúrát bemutató termékek vásárlása/készítése, amelyet az önkéntes a projekt során az ország bemutatása esetén felhasználhat: pl: könyv, cd, dvd, valamilyen hungarikum (Tokaji bor, Pick szalámi, stb.)

Az, hogy az önkéntesnek a fent felsoroltak közül mire van szüksége, azt a küldő szervezet az önkéntessel közösen dönti el, figyelembe véve az önkéntes és a projekt sajátosságait.

Az önkéntes hazaérkezése után is fontos szerepe van a küldő szervezetnek az önkéntes visszailleszkedésében. A küldő szervezet feladata, hogy segítse az önkéntest a kint megszerzett tapasztalatai itthoni felhasználásában, a projekt eredményeinek széles körben való terjesztésében. Szerencsés, ha az önkéntest a küldő szervezetnél is egy kinevezett mentor/személyi segítő követi nyomon a projekt elejétől a végéig, illetve azt követően is.
Impresszum