Dél-alföldi regionális portál
ddriszi dariszi eariszi emriszi kmriszi kdriszi ndriszi
ELÉRHETŐSÉGEK
NCSSZI -
Mobilitás Országos Ifjúsági Igazgatóság
Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda

6720 Szeged, Dózsa György u. 2.

Tel.: 62/540-788
Fax: 62/540-789

E-mail: dariszi@mobilitas.hu
Honlap: www.mobilitas.hu
GALÉRIA
Ifjúsági koncepciók

A települési és megyei önkormányzatok ifjúsági területen végzett munkájának foglalata a települési ifjúsági koncepció. Az ifjúsági alrendszer szerteágazósága, számtalan találkozási pontja egyéb területekkel teszi szükségessé a struktrált, átlátahó, stratégikus tervezést. Jelenleg nincs törvényi kötelezettség az ifjúsági feladatokra vonatkozó hely koncepció megalkotására, ennek ellenére minden önkormányzat számára javasojuk ilyen dokumentum elkészítését és elfogadását.
Az ifjúsági koncepciók általában négy fő részből állnak:
- helyzetelemzés, kutatási eredmények
- célkitűzések
- cselekvési terv, együttműködések
- pénzügyi eszközök, erőforrások

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény meghatározza az önkormányzatok különböző területekkel - így az ifjúsággal kapcsolatos - főbb feladatait, melyek az alábbiak:
- 8. § (1) bekezdés: "a települési önkormányzatok feladata a helyi közszolgáltatások körében különösen: ...a gyermek és ifjúsági feladatokról való gondoskodás, ...az egészséges életmód közösségi feltételeinek elősegítése",
- 8. § (2) bekezdés: "a települési önkormányzat maga határozza meg - a lakosság igényei alapján, anyagi lehetőségeitől függően -, mely feladatokat, milyen mértékben és módon lát el
- 8. § (5) bekezdés: "a települési önkormányzat a feladatai körében támogatja a lakosság önszerveződő közösségeinek a tevékenységét, együttműködik e közösségekkel.

Az ifjúsági feladatok ellátásában az önkormányzatok szinte teljes feladat- és intézményrendszere érintett. Integrálja a fiatalok részvételével, a fiatalok információhoz jutásával, a szakemberek, köztisztviselők és közalkalmazottak feladataival, a közösségi terekkel, és a forrásokkal kapcsolatos kérdésköröket.
Az elmúlt időszakban számtalan új dokumentum született, ezeket az alábbiakban mutatjuk be az európai szinttől egészen a helyi, települési szintig.
Az ifjúsági koncepciók elkészítésekor szakmai segítségért kérjük, forduljanak a Regionális Ifjúsági Szolgáltató Irodáinkhoz!

 

nyomtatási nézet | utolsó módosítás: 2011. 03. 29.
Impresszum