Dél-alföldi regionális portál
ddriszi dariszi eariszi emriszi kmriszi kdriszi ndriszi
ELÉRHETŐSÉGEK
NCSSZI -
Mobilitás Országos Ifjúsági Igazgatóság
Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda

6720 Szeged, Dózsa György u. 2.

Tel.: 62/540-788
Fax: 62/540-789

E-mail: dariszi@mobilitas.hu
Honlap: www.mobilitas.hu
GALÉRIA
DARISZI | NEMZETKÖZI

A Mobilitás DARISZI nemzetközi aloldalát azzal a céllal hozta létre, hogy közelebb hozza a hazai szervezetekhez az európai ifjúsági munka gyakorlatát, a szakmai módszertanokat, valamint az EU ajánlásait. További célunk, hogy az ifjúsággal foglalkozó személyeknek, szervezeteknek segítséget nyújtsunk a nemzetközi ifjúságpolitikai, ifjúságügyi dokumentumok és történések útvesztőiben történő eligazodásban. A helyi szintű tevékenységek tervezésekor is érdemes az ifjúsággal foglalkozóknak figyelembe venniük az illetékes EU-s szervek, a nagy, uniós szinten működő szakmai csoportok, valamint az uniós szinten megvalósult rendezvények gondolatait, ajánlásait, hiszen azok ötleteket adhatnak a jövőbeni helyes út kialakításában. Egyebek mellett azért is hasznos tisztában lenni az egész EU-ra kiterjedő, ifjúsággal kapcsolatos gondolkodással, mert így az ifjúsági szervezetek színesíthetik munkamódszereiket, valamint nagyobb eséllyel pályázhatnak a nemzetközi kiírásokra (pl. a Fiatalok Lendületben Programban) is.
Amennyiben javaslataik vannak az aloldal szerkesztésével, tartalmával kapcsolatban, örömmel fogadjuk azokat a henriett.szasz{kukac}kih.gov.hu címen.


 

 

Elindult az Európai Ifjúsági Hét új honlapja - Központi események Brüsszelben és Antwerpenben

A május 15. és 21. között megrendezésre kerülő Európai Ifjúsági Hét keretében, a Fiatalok Lendületben Program nemzeti irodáinak koordinálásával számos esemény zajlik majd a programban részt vevő országokban. A Belgiumban zajló események a Bizottság, valamint a Régiók Bizottsága, az Európai Ifjúsági Fórum és Antwerpen, mint a 2011-es év Európa Ifjúsági Fővárosa közös szervezésében valósulnak meg.
A cikk teljes terjedelmében itt olvasható:
http://www.mobilitas.hu/dariszi/hirek/7051Bevonná a döntéshozatalba a fiatalokat az elnökség

„A fiataloknak számos olyan javaslatuk van, amelyre oda kell figyelni" - mondta Soltész Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkára az EU Ifjúsági Konferencia és Főigazgatói Értekezlet megnyitóján. „A feladatunk a fiatalok bevonása a döntéshozatali folyamatokba" - emelte ki a magyar elnökség szakpolitkai prioritását Soltész Miklós. A spanyol-belga-magyar elnökségi trió 18 hónapos időszakában a fiatalok foglalkoztatottsági helyzetének javítását tűzte ki célul. Ennek elérése érdekében Spanyolország elsősorban a hátrányos helyzetű fiatalokkal, a belga elnökség pedig az ifjúsági munkának a társadalom szegényebb rétegeiben betöltött szerepével foglalkozott.
Soltész Miklós elmondta: Magyarország a fiatalok társadalmi, közéleti részvételének segítésével, valamint az önkéntesség támogatásával kívánja előmozdítani a trió céljainak elérését. Ez különösen aktuális ebben az évben, hiszen 2011-et az önkéntesség európai évévé nyilvánította az Európai Unió, tette hozzá.
A cikk teljes terjedelmében itt olvasható: http://www.mobilitas.hu/dariszi/hirek/6592Jó gyakorlatok gyűjteményei az interneten nemzetközi ifjúsági projektekről

Ha egy szervezet nemzetközi szintű ifjúsági tevékenységsorozatot szeretne megvalósítani, ma már több honlapon tájékozódhat arról, más szervezetek milyen projekteket valósítottak meg a múltban több ország fiataljainak bevonásával. Az alább felsorolt oldalakon pályázati kiírás, ország, téma vagy pályázati alprogram alapján lehet böngészni az egyes projektek között.
Az Európai Bizottság által indított pályázati lehetőségek gyűjtőhelyéül szolgál az EVE (Espace Virtuel d'Échange) portál, mely az Ifjúság 2000-2006, a Fiatalok Lendületben Program, a Kultúra, valamint az Egész életen át tartó tanulás programok (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig) keretén belül megvalósított nagyszámú projektet és azok eredményeit tartalmazza. A honlap a http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/eve oldalon található.
A SALTO - Youth Participation forrásközpont is működtet egy jó gyakorlatok gyűjteményét, melyben a Fiatalok Lendületben Program Ifjúsági kezdeményezések (1.2 Alprogram) és Ifjúsági demokráciaprojektek (1.3 Alprogram) kategóriákban elnyert pályázatok keretében megvalósított projektek leírásai találhatók. Országra, témára keresve találhatjuk meg a minket érdeklő projektleírásokat a http://yic.salto-youth.net/ oldalról.
Az Európai Unió és az Európa Tanács ifjúsági területen folytatott együttműködésének eredményeként született meg a http://youth-partnership-eu.coe.int honlap, melyen a számos hasznos információ mellett található egy jó gyakorlatok gyűjteménye is a http://youth-partnership-eu.coe.int/youth-partnership/jsp/goodpractices/gp_library.jsp oldalon.
A 2007-ben a Mobilitás által létrehozott (NIIDA) Nemzeti Ifjúsági Információs és Dokumentációs Adattárban egyebek mellett jó gyakorlatok bemutatása is megjelenik, melyeket a honlapon regisztrált hazai szervezetek tölthetnek fel. A projektleírások a http://www.mobilitas.hu/niida/informaciotar/projektek oldalon böngészhetők. Az érdeklődő néhány nemzetközi szintű ifjúsági projektet is találhat ezen az oldalon, természetesen magyar nyelven.
A fenti elérhetőségeken több száz projektötlet található, melyek közül biztosan akad néhány, amelyek ötleteket adhatnak akár a nemzetközi ifjúsági munkában kezdő, akár a haladó pályázóknak.A foglalkoztatásról tanácskoztak az uniós miniszterek Gödöllőn

A munkahelyteremtés lehetőségeiről tanácskoztak a foglalkoztatáspolitikai miniszterek 2011. január 17-18-ai informális tanácsi ülésükön Gödöllőn. A magyar elnökség szorgalmazza, hogy munkahelyteremtés érdekében a tagállamok minél jobban hangolják össze foglalkoztatási és gazdasági politikájukat.
Bővebben:
http://www.mobilitas.hu/dariszi/hirek/6333


Elkezdődött az EU - Kína Ifjúsági Év
2011. január 11-én Brüsszelben ünnepélyes keretek között megnyitották az EU - Kína Ifjúsági évet. A megnyitón részt vett Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság Oktatásért, Kultúráért, Többnyelvűségért és Ifjúságért Felelős Biztosa, Wang Xiao az All-China Youth Federation (ACYF) elnöke, Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkára és Britta Heidemann német olimpiai aranyérmes vívó, Jószolgálati Nagykövet.
A megnyitón több mint 400 résztvevő, köztük 200 fiatal vett részt az EU-ból és Kínából. Élénk vitát folytattak a kétnapos program során a következő témákban: nem-formális tanulás és ifjúsági munka tevékenységek fiatalok számára, ifjúsági önkéntesség , diákcserék, kutatók és tudományos mobilitás; fiatalok hozzáférése a kultúrához és a kreativitáshoz
Androulla Vassiliou és Wang Xiao közös nyilatkozatot írtak alá az EU és Kína közötti, ifjúsági kérdésekben történő párbeszéd és együttműködés erősítéséről.
A nyilatkozatban kijelentik, hogy a következő témákról folytatnak párbeszédet a közeljövőben: önkéntes tevékenységek, különös tekintettel az Önkéntesség Európai Évére, fiatalok aktív bevonása a társadalomba, egészséges életmód népszerűsítrése a fiatalok körében, kreativitás és nemzetközi jövőkép, fiatalok foglalkoztatása és vállalkozó szellem, ifjúsági munka fejlesztése.
További információk angol nyelven a http://ec.europa.eu/youth/news/news1875_en.htm oldalon találhatóak.


Folytatódik a Strukturált Párbeszéd
November második hetében 315 fiatal töltötte ki azt az online kérdőívet, ami a Belga Ifjúsági Konferencia 40 ajánlását tartalmazta. A kérdőív a Strukturált Párbeszéd folyamatához kapcsolódóik, amelynek célja, hogy az EU a fiatalokat is bevonja az ifjúsági ügyek megvitatásába.
A Strukturált Párbeszéd fő témája a spanyol- belga- magyar elnökségi trió során a fiatalok foglalkoztatása. A magyar elnökséghez kapcsolódó harmadik konzultációs körben a korábbi ajánlásokat a fiatalok bevonásával kell megvizsgálni, a részvétel témájára összpontosítva.

Az online kérdőív kitöltői 40 javaslatot pontozhattak 8 témakör kapcsán. A javaslatokat 1-től 10-ig terjedő skálán kellett értékelni, aszerint, hogy melyiket mennyire tartották fontosnak a válaszadók. A 10 legnagyobb pontszámmal rendelkező ajánlás az alábbi témakörökhöz kapcsolódik:

- átmenet az oktatás és a munka világa között;
- szociális biztonság;
- a magánélet és a munka összeegyeztetése;
- információ, útmutatás és támogatás a fiataloknak;
- az ifjúsági munka szerepe.

A kérdőívről többet: http://www.mobilitas.hu/hirek/6109

 

 


 

Túl kevés fiatal dolgozik az EU-ban
A munkaerő-piaci akadályok felszámolását sürgeti az Európai Bizottság éves jelentése, a szakértők aránytalanul alacsonynak tartják a fiatalok foglalkoztatását.
Befogadóbbá kell tenni az Európai Unióban a munkaerőpiacokat, különös tekintettel a fiatalok foglalkoztatására, amely jelenleg aránytalanul alacsony - állapította meg az Európai Bizottság éves foglalkoztatáspolitikai jelentése, amelyet az illetékes biztos, Andor László csütörtökön ismertetett Brüsszelben.
A Mozgásban az ifjúság kezdeményezés fokozott támogatást igyekszik biztosítani a fiatal korosztálynak, a héten pedig bejelentették az "Új készségek és munkahelyek menetrendjét", amely 13 fő intézkedést határoz meg annak biztosítására, hogy a készségek összhangban legyenek a kereslettel, valamint hogy a munkakörülmények megfeleljenek a munkahelyteremtésnek.
A Napi Gazdaság cikke teljes terjedelmében itt olvasható: http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=466111&place=


nyomtatási nézet | utolsó módosítás: 2013. 02. 07.
Impresszum